Медия без
политическа реклама

Руснаците бяха призовани да пият по-малко в пандемията

Алкохолът не помага, а много вреди при вирусни инфекции, твърди Роспотребнадзор

25 Май 2020
Роспотребнадзор

Руската федерална служба за надзор  върху правата на потребителите и благосъстоянието (Роспотребнадзор) препоръча ограничаване на употребата на алкохолни питиета в условията на ограниченията, наложени заради коронавируса. На сайта на службата бе публикуван материал, който "развенчава митовете за алкохола и COVID-19.

"Страх и дезинформация доведоха до опасния мит за това, че употребата на алкохолни напитки с високо съдържание на спирт може да убие вируса. Това не е така. Употребата на всякакви алкохолни питиета е свързано с рискове за здравето, но употребата на етилов спирт (етанол), особено разреден с метанол, може да доведе до тежки последствия за здравето, в това число и до смъртоносен изход - се казва в съобщението. - Употребата на алкохол е свързана с развиването на широк спектър инфекциозни и неинфекциозни заболявания и нарушаване на психическото здраве, което може да доведе до повишена уязвимост на хората от COVID-19. Следователно харата трябва да намалят до минимум употребата на алкохол във всякакви ситуации, особено в условията на пандемията на COVID-19."

Роспотребнадзор подчертава, че алкохолът води до смърт 3 млн. души годишно по цял свят, като 1/3 от тези случаи са в Европейския регион на Световната здравна организация.

"В Европа се отбелязва не само най-високото ниво на употреба на алкохол в света и най-голям дял от населението, употребяващо алкохол, но е най-голямо разпространение на разстройства, следствие на алкохол. А също така и най-голям дял смъртност сред населението, предизвикана от употреба на алкохолни напитки", завършва службата.

Ключови думи:

коронавирус, Русия, алкохол

Още по темата