Медия без
политическа реклама

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия

Белград вече не желае да разчита само на западните си съюзници, заяви сръбският президент Александър Вучич

25 Окт. 2019
Зенитноракетен дивизион със системата С-400.
www.tass.ru
Зенитноракетен дивизион със системата С-400.

Русия е прехвърлила дивизия С-400 и батарея "Панцир-С" в Сърбия, където за първи път тези руски оръжейни системи ще участват във военни учения в чужбина, съобщиха от руското военно министерство, цитирано от ТАСС. Те ще бъдат разположени в сръбската военновъздушна база "Батеница" и ще бъдат използвани от руско-сръбските сили за противовъздушна отбрана. Подразделенията за противовъздушна отбрана на Русия и Сърбия ще откриват, проследяват, класифицират и унищожават въздушни цели на условен враг, се казва в съобщението.

Министерството на отбраната уточни, че руско-сръбските учения за противовъздушна отбрана "Славянски щит 2019" се провеждат за първи път и са разделени на два етапа. Първият етап се проведе през септември в Центъра за бойно обучение и бойно приложение на руските космически сили в Астраханска област. Вторият етап започна на 23 октомври и продължава до 29 октомври в Сърбия. С-400 "Триумф" е противовъздушно оръжие, което е на въоръжение в руската армия от 2007 г.

Сърбия ще поръча комплекси "Панцир-С", обяви Александър Вучич пред репортери по време на посрещането в Белград на първия товарен влак, съобщи ТАСС. "В събота ще гледам "Панцир-С", вече ги поръчахме", допълни Вучич.

Русия подкрепя Сърбия и е готова да й окаже необходимата помощ за запазване на суверенитета и териториалния интегритет, заяви премиерът Дмитрий Медведев в реч пред депутатите в сръбската Скупщина на 19 октомври. Същия ден на военното летище Батайница край Белград се състоя парад на специални части и части на сухопътните войски на сръбската армия, въоръжени с най-съвременно оръжие с дарени средства от Русия, под надслов "Свобода 2019". В парада участваха повече от 2400 военни, 100 бойни коли и системи, 25 хеликоптери и самолети. Демонстрирани бяха руски бронетранспортьори БРДМ-2, изтребители МиГ-29 и хеликоптери Ми-35 и Ми-17.

АЛИАНС

Сръбският президент Александър Вучич защити както връзките с Русия и Китай, така и засиленото регионално сътрудничество на Западните Балкани, като нападна политиката на Европейския съюз към Северна Македония и Албания. В интервю за "Файненшъл таймс", от което изданието публикува цитати, Вучич заяви, че държавите в региона са осъзнали, че вече не могат да разчитат само на западните си съседи. В петък предстои подписване на споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз (между пет държави, сред които Русия), а отношенията с Китай само се задълбочават в последните години, коментира изданието.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата