Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румъния затваря Руския център за култура и наука в Букурещ

Той се превърна в инструмент за пропаганда, дезинформация и оправдаване на военните престъпления, обяви МВнР в Букурещ

21 Февр. 2023
Аджерпрес БТА

Руският център за култура и наука в Букурещ ще преустанови своята дейност най-късно до 20 август тази годна, предава БТА.

“С действията си напоследък центърът безвъзвратно се отклони от естествените си цели за укрепване на културните връзки и, за съжаление, се превърна в инструмент за пропаганда, дезинформация и оправдаване на военните престъпления на Руската федерация в Украйна”, се казва в прессъобщение на Министерството на външните работи.

По искане на дипломат номер едно на Румъния Богдан Ауреску, днес (21 февруари) посланикът на Руската федерация в Букурещ е бил привикан във ведомството на ниво държавен секретар по стратегическите въпроси. Той му е предал категоричното неодобрение на румънската страна към "постоянните опити на руската страна за хибридни атаки и дезинформация чрез изопачаване и предумишлено манипулиране на реалността".

“Тези пропуски се засилиха и придобиха нови акценти с особена тежест напоследък, след като Руската федерация започна агресивна война срещу Украйна”, се казва още в документа, изпратен до медиите. 

Руският център за култура и наука в Букурещ е открит на 15 май 2015 г. въз основа на Споразумението между правителствата на двете страни. Той се намира на булевард "Ласкар Катарджиу" № 50 в румънската столица 

 

Още по темата