Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата в Чехия разследва премиера за измами с европари

05 Дек. 2019
ЕПА/БГНЕС
Чешкият премиер Андрей Бабиш не спира да повтаря, че не е извършил никакви закононарушения при усвояването на евросубсидии.

Главният прокурор на Чехия нареди министър-председателят Андрей Бабиш да бъде разследван за злоупотреби със средства от еврофондовете, съобщиха местните медии. Така ще бъде възобновена проверка на чешката прокуратура, която през септември беше прекратена. Бабиш бе проверяван заради подозрения, че неправомерно е получил 2 млн. евро от ЕС за изграждането на конферентен център извън Прага. Той отхвърля закононарушения и категорично отказва да подаде оставка, тъй като "няма ни най-малко основание за това" въпреки многобройните протести в цялата страна. 

Решението на главната прокуратура в Чехия идва на фона на констатацията на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, че компанията на Бабиш "Агроферт" е усвоявала европари, въпреки че премиерът е бил в конфликт на интереси. След като пое властта през 2017 г., Бабиш предостави управлението на холдинга на доверителни фондове, за да избегне конфликт на интереси. Това обаче не е било достатъчно за постигането на тази цел. Сега ЕК е поискала от Чехия да върне 100% неправомерно усвоените от "Агроферт" субсидии, които са в размер на около 18 млн. евро, пише изданието iRozhlas. Опозиционни политици настояват държавата да изиска парите от "Агроферт", а не да ги връща от хазната за сметка на данъкоплатците. 

Още по темата