facebook
twitter

Чужбина

Президентът на Еквадор: Асандж използваше посолството за шпионаж

292
 ЕПА/БГНЕС
Много еквадорци осъдиха предаването на Джулиан Асандж на полицията в Лондон. Той е подсъдим за неуважение към съда заради укриването си в посолството на Еквадор по време на дело за изнасилване в Швеция.

Президентът на Еквадор Ленин  Морено заяви, че Джулиан Асандж редовно нарушавал условията за предоставеното му убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като "шпионски център". "Той беше гост, на когото бе предложено достойно отношение, но той не спазваше основния принцип на реципрочност към страната, която радушно го прие", каза Морено в интервю за в."Гардиън". Той осъди начина, по който Асандж се е държал с дипломатическия персонал в Лондон, и каза, че гостът е злоупотребил с търпението на еквадорците, че е подел агресивна кампания срещу Еквадор и дори е отправял юридически заплахи срещу тези, които са му помагали. Всяка форма на съвместно съществуване с Джулиан Асандж в посолството се превърна в главоболие, отбеляза президентът. "Той не спазваше лична хигиена по време на целия си престой, което се отразяваше на здравето му и на атмосферата в дипломатическата мисия. Освен това Асандж имаше здравни проблеми, които трябва да бъдат решени", каза Ленин Морено. Той също така обвини Асандж, че редовно се е намесвал във вътрешните работи на други страни, като даде за пример публикуването в неговия сайт "Уикилийкс" на документи на Ватикана пред януари 2019 г., с които е било нарушено "правото на личен живот".

ТВЪРДЕНИЯ

"Гардиън" пише също, че анонимен сайт, вероятно свързан с "Уикилийкс", е публикувал твърдения, че братът на Ленин Морено имал офшорна компания, както и лични снимки на Морено и семейството му, което може да се възприеме като кампания за дискредитиране на президента. Морено обаче отрича в интервюто си, че действията му срещу Асандж са предприети като отмъщение за тази кампания.

Все още няма коментари

Още

В Кремъл узряха за нова Конституция и премиер

16.01.2020

Новая газета

2765 23
Президентът свиква Съвета за национална сигурност

08.01.2020

715 5
Президентът подписа смирено указа за Гешев

27.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1307 24

Влез или се регистрирай за да коментираш

×