facebook
twitter

Чужбина

Президентът на Еквадор: Асандж използваше посолството за шпионаж

270
ЕПА/БГНЕС
Много еквадорци осъдиха предаването на Джулиан Асандж на полицията в Лондон. Той е подсъдим за неуважение към съда заради укриването си в посолството на Еквадор по време на дело за изнасилване в Швеция.

Президентът на Еквадор Ленин  Морено заяви, че Джулиан Асандж редовно нарушавал условията за предоставеното му убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като "шпионски център". "Той беше гост, на когото бе предложено достойно отношение, но той не спазваше основния принцип на реципрочност към страната, която радушно го прие", каза Морено в интервю за в."Гардиън". Той осъди начина, по който Асандж се е държал с дипломатическия персонал в Лондон, и каза, че гостът е злоупотребил с търпението на еквадорците, че е подел агресивна кампания срещу Еквадор и дори е отправял юридически заплахи срещу тези, които са му помагали. Всяка форма на съвместно съществуване с Джулиан Асандж в посолството се превърна в главоболие, отбеляза президентът. "Той не спазваше лична хигиена по време на целия си престой, което се отразяваше на здравето му и на атмосферата в дипломатическата мисия. Освен това Асандж имаше здравни проблеми, които трябва да бъдат решени", каза Ленин Морено. Той също така обвини Асандж, че редовно се е намесвал във вътрешните работи на други страни, като даде за пример публикуването в неговия сайт "Уикилийкс" на документи на Ватикана пред януари 2019 г., с които е било нарушено "правото на личен живот".

ТВЪРДЕНИЯ

"Гардиън" пише също, че анонимен сайт, вероятно свързан с "Уикилийкс", е публикувал твърдения, че братът на Ленин Морено имал офшорна компания, както и лични снимки на Морено и семейството му, което може да се възприеме като кампания за дискредитиране на президента. Морено обаче отрича в интервюто си, че действията му срещу Асандж са предприети като отмъщение за тази кампания.

Все още няма коментари

Още

Джулиан Асандж май вече победи
Радев освободи Иво Христов от поста началник на кабинета на президента

18.04.2019

2882 55
Сътрудник на Асандж е бил арестуван в Еквадор

12.04.2019

1063 25

Влез или се регистрирай за да коментираш

×