Quantcast
Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

Той е работил с Дукакис, Клинтън, Обама, Байдън и е експерт в областта на националната сигурност
1 645

Посещавалият България с важна мисия преди 4 години Антъни Блинкен ще поеме ключовия пост на държавен секретар в екипа на бъдещия президент Джо Байдън. Прогнозата, че именно той ще е приемник на Майк Помпео е на почти всички водещи американски медии. Очаква се Байдън да обяви още имена от бъдещия си екип във вторник.

Блинкен е бивш зам.държавен секретар от втория мандат на Барак Обама - в периода 2015 до 2017 г. Той и бил съветник за националната сигурност на Байдън. Работил е за демократите в Сената и по-специално в комисията по външните работи. Бил е в екипите на демократа Майкъл Дукакис, както и на Бил Клинтън. Винаги се е занимавал с проблемите на националната сигурност, специалист по отбрана, енергетика и борба с тероризма. 

Блинкен беше в България през май 2016 г., когато е заместник на Джон Кери. В рамките на визитата си той се среща с тогавашните министър на външните работи Даниел Митов, министър на отбраната Николай Ненчев, президент Росен Плевнелиев и министър-председател Бойко Борисов.

"Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“, коментира по онова време Блинкен на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона. Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, добавя той тогава. Блинкен говори тогава основно за интерконекторната връзка с Гърция, както и за модернизирането на въоръжените ни сили. 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

827 нови случая на Covid-19 у нас

27.01.2021

2078 34
Антъни Блинкен стана новият държавен секретар на САЩ

26.01.2021

1602 3
Байдън: Навални, Афганистан и кибератаките са ни проблем с Русия

26.01.2021

2970 67

Коментари

Epikur

 

  Не съм сигурен, че посещение на американец у нас е повод за хвалене. Нямам много спомени след американски политически воаяж в България, у нас да се е случило нещо хубаво. А когато хвалят държавата ни, мисля трябва да бъдем нащрек и със засилено внимание и подозрение.

Дан Колов

Викаш - по-добре да я плюят..

Льо Клер

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

 

, въпреки това!

Solace

Заглавие тип "Играл с брата на Меси акостира на Армията"...

indiec

А дали тогава Дукакис е мръднал до Гърция?

Мариана Кълвачева

Ще, ще ...

Рибата в морето, а медиите обработват населението.

Alanon

Работата е  там, че е рибата бе уловена на 3 ноември, подредена, преброена и неофициално обявена, сега се чака официално встъпване в длъжност на баш риболовеца от състезанието...

Zmeja

Щом е посещавал България като експерт по сигурността значи е наш човек. Пак ще я посети. Крим е на един хвърлей място. Пък и българите едни такива ...

Meto_ot_Interneto

От същата политическа кръвна група като тая на военния престъпник г-жа Олбрайт.

Алиса в странат...

А ако не стане?

 

bay Dragan

Пет пари не давам кой ще е. По-добре да не пресичат океана щото всички са за трепане.

Платон
снимка на Платон

Ну, ну... джихадист-миролюб? Чо чекаш? 

nebenebe

Всьо она. Помпео беше много зян.

Влез или се регистрирай за да коментираш