Quantcast

Медия без
политическа реклама

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

Той е работил с Дукакис, Клинтън, Обама, Байдън и е експерт в областта на националната сигурност

23 Ноем. 2020

Посещавалият България с важна мисия преди 4 години Антъни Блинкен ще поеме ключовия пост на държавен секретар в екипа на бъдещия президент Джо Байдън. Прогнозата, че именно той ще е приемник на Майк Помпео е на почти всички водещи американски медии. Очаква се Байдън да обяви още имена от бъдещия си екип във вторник.

Блинкен е бивш зам.държавен секретар от втория мандат на Барак Обама - в периода 2015 до 2017 г. Той и бил съветник за националната сигурност на Байдън. Работил е за демократите в Сената и по-специално в комисията по външните работи. Бил е в екипите на демократа Майкъл Дукакис, както и на Бил Клинтън. Винаги се е занимавал с проблемите на националната сигурност, специалист по отбрана, енергетика и борба с тероризма. 

Блинкен беше в България през май 2016 г., когато е заместник на Джон Кери. В рамките на визитата си той се среща с тогавашните министър на външните работи Даниел Митов, министър на отбраната Николай Ненчев, президент Росен Плевнелиев и министър-председател Бойко Борисов.

"Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“, коментира по онова време Блинкен на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона. Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, добавя той тогава. Блинкен говори тогава основно за интерконекторната връзка с Гърция, както и за модернизирането на въоръжените ни сили. 

Още по темата