Медия без
политическа реклама

С портрет на Путин сърби протестираха срещу гей парад

29 Авг. 2022
Портретът на Путин бе носен наравно с иконите

Хиляди православни сърби преминаха снощи на шествие в Белград в знак на протест срещу евентуалното организиране на гей парад, въпреки че властите отмениха предвиденото за септември събиране на ЛГБТ общността, предаде Франс прес, съобщи БТА. 

Носейки икони, кръстове и религиозни знамена, демонстрантите преминаха през града, молиха се и пяха пред катедралата "Свети Сава". Сред иконите имаше и огромен портрет на Путин. 

Сръбският президент Александър Вучич заяви в събота, че е решил след консултация с правителството това шествие да бъде "отложено или анулирано. Но Марко Михайлович, координатор на "Европрайда", каза, че "шествието ще се състои, както е предвидено, на 17 септември".

Епископ Никанор заяви на вчерашната проява, че вярващите са готови да излязат пак на улицата, "за да се изправят срещу тези, които възнамеряват да унищожат ценностите на Сърбия". Според него гей парадът е "оскверняване на нашата страна, на нашата Църква и на нашето семейство".

По думите на Вучич политическата криза с бившата сепаратистка сръбска провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., и икономическите проблеми, пред които е изправена страната на фона на войната на Русия в Украйна, са сред причините, поради които властите на балканската държава не могат да организират "Европрайда", предаде Асошиейтед прес.

Службата на ООН в Сърбия заяви, че е обезпокоена от обявената забрана, която би застрашила "правото на свобода на събранията, гарантирано от сръбската конституция".

Членовете на Асоциацията на организаторите на европейския прайд избраха сръбската столица преди три години за домакин на ежегодното събитие с надеждата, че то ще представлява голям пробив за славянската страна, която е традиционно консервативна и под силното влияние на православната църква.

Сърбия официално се стреми към членство в Европейския съюз, но от години се приближава към политическата орбита на Русия. Балканската страна гласува за резолюциите на ООН, осъждащи руската инвазия в Украйна, но отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Още по темата