Медия без
политическа реклама

Поне 6-ма са убити, а много са ранени след врязване на кола в Белгия

За момента разследването изключва терористични мотиви, съобщиха от местната прокуратура

20 Март 2022Обновена
БГНЕС

Броят на загиналите при инцидента на карнавала южния белгийски град Ла Лювиер нарасна до шест души, а на тежко ранените до 20 души, предава БГНЕС. Рано сутринта в неделя кола на висока скорост се вряза в група от над 100 души, след което първоначално бе съобщено за четирима загинали и 12 сериозно ранени.

В колата е имало двама души, които са задържани. Те са жители на града и са родени 1988 г. и 1990 г., уточни Дамиен Ферхейен, заместник-кралски прокурор в Монс, на пресконференция. Животът на 10 от ранените все още е в опасност, съобщил е прокурорът, цитиран от Франс прес и БТА.

По думите му за момента разследването изключва терористични мотиви.

Белгийският премиер Александър Де Кро изрази огорчение от „ужасната новина“, помрачила празника. Очаква се той да посети мястото на трагедията по-късно в неделя, заедно с белгийския крал Филип. Белгийските градове и села са домакини на много улични карнавали около сезона на Великия пост.

По-рано стана ясно, че колата се е врязала в насъбрало се множество хора на карнавални изпълнители в Южна Белгия, на около 50 км южно от Брюксел. "Кола, шофираща с висока скорост, се вряза в хората, които се бяха събрали", съобщи кметът на южния град Ла Лювиер.

Драмата се е разиграла към 5 часа местно време в селището Стрепи-Бракение, когато около 150 човека се били събрали за ежегодния пролетен парад с фолклорни костюми. Тогава изскочила колата, която "буквално се врязала в хората". Десет минути по-късно на място са пристигнали спешни служби и е започнала спасителна акция.

Още по темата