Медия без
политическа реклама

Под обществен натиск Израел смекчи съдебната реформа

Премиерът Нетаняху отложи гласуването в парламента за края на април

21 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Демонтранти показваха на протестите как им изглежда очертаващият се съдебен произвол

Управляващата коалиция в Израел представи променен вариант на ключов елемент от спорната реформа на съдебната система с надеждата да разсее опасенията за израелската демокрация у дома и в чужбина, предаде АФП, цитиррана от БГНЕС.

От 11 седмици страната се тресе от демонстрации срещу предложените реформи, които вече са в процес на разглеждане в парламента и които ще дадат на политиците повече власт над съдилищата.

Законопроектът за промяна на начина, по който се избират съдиите, беше изменен след гласуване на първо четене, съобщи партията "Ликуд" на министър-председателя Бенямин Нетаняху с аргумента, че това ще внесе повече баланс в съдебната система.

Новият вариант, който партията заяви, че нейните членове са одобрили, предвижда повече законодатели и членове на съдебната власт в състава на комисията за назначаване на съдебни служители в сравнение с първоначалния текст.

Дясната партия "Ликуд" защити новия вариант, който според нея "няма да даде възможност на коалицията или опозицията да завладеят съда, а гарантира разнообразие при подбора на съдиите".

Ръководителят на опозицията Яир Лапид заяви, че е "лъжа", че новият вариант представлява компромис.

"Ако промяната в комисията за избор на съдии бъде приета, това ще представлява превземане на съдебната система от безмилостни политици", заяви Лапид.

Промененият законопроект ще трябва да премине през гласуване в правната комисия на парламента преди второ и трето, окончателно четене от цялата камара.

В телефонен разговор с Нетаняху в неделя президентът на САЩ Джо Байдън изрази подкрепа за "компромис" и подчерта важността на "истинските проверки и баланси", съобщи Белият дом.

Тъй като разполага с парламентарно мнозинство, Нетаняху изглеждаше готов да ратифицира пакета от реформи преди парламентът да излезе във ваканция на 2 април. Сега обаче повечето реформи ще бъдат отложени за 30 април, когато парламентът ще бъде свикан отново, казаха в изявление Нетаняху и членовете на религиозно-националистическата му коалиция. 

Нетаняху призова опозицията да преосмисли решението си да бойкотира гласуването на ратифицирането на проектозакона в парламента и да насърчава протестите по улиците, достигнали и до редиците на израелската армия, която обикновено не се обвързва с политиката.

"Протягаме ръка на всеки, който искрено е загрижен за националното единство и за постигане на съгласие“, се казва още в изявлението на коалицията.

Вестник "Джерузалем пост" писа днес, че много израелци са започнали да се готвят да напуснат страната си, ако съдебната реформа бъде прокарана в оригиналния ѝ вид.

Ключови думи:

Израел, съдебна реформа

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?