Медия без
политическа реклама

Пекин заплаши да се намеси в Хонконг

20 Ноем. 2019
Медицински служители оказват помощ на барикадирали се в Политехническия университет в Хонконг антиправителствени демонстранти.
ЕПА/БГНЕС
Медицински служители оказват помощ на барикадирали се в Политехническия университет в Хонконг антиправителствени демонстранти.

Ако ситуацията в Хонконг продължи да се влошава, Пекин ще се намеси, предупреди китайският посланик в Лондон Лю Сяомин, цитиран от агенциите. Над 100 антиправителствени демонстранти са блокирани в Политехническия университет в Хонконг, заобиколени от полицията вече три дни. Учебното заведение се превърна в сцена на ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи от началото на размириците през юни. Полицията използва сълзотворен газ и гумени патрони срещу протестиращите, които се опитват да избягат. Обсадата на вуза се превърна в битка на волята между полицейските сили в Хонконг и непрекъснато променящата се тактика на протестното движение. При  координирана акция десетки хиляди протестиращи се втурнаха към кампуса на университета, за да прекъснат полицейската обсада, като в същото време се стигна до сблъсъци с полицията в квартал Коулун. 

Главният администратор на Хонконг Кари Лам призова протестиращите в кампуса на университета да се предадат, ако искат мирно решение. "Тази цел може да бъде постигната само с пълното сътрудничество на протестиращите и особено, разбира се, на бунтуващите се, които трябва да прекратят насилието, да сложат оръжие и да излязат мирно", обяви тя.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата