Медия без
политическа реклама

Парламентът на Южна Африка беше опустошен от пожар

Причините за инцидента засега остават неизвестни

02 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС

Голям пожар нанесе сериозни щети на сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун, съобщи БНР. Видеозаписи показаха облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата. Няма пострадали хора.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и нарече случилото се "ужасно и опустошително събитие".

Един мъж е бил задържан и разпитан от властите, каза президентът и добави, че пожарогасителната система на сградата не е функционирала правилно.

Мъж е арестуван във връзка с пожара, който изпепели залата на Националното събрание на Южна Африка в Кейптаун, където заседават избраните депутати. Той ще се яви пред съда във вторник, съобщиха от полицията.

"Мъж е арестуван в сградата на парламента, той все още се разпитва. Открили сме наказателно дело. Той е арестуван и ще се яви в съда във вторник", заяви говорителката на полицията Танди Мбамбо.

Пожарът е започнал около 03:00 ч. по Гринуич в неделя, разказва БГНЕС, в най-старото крило на парламентарния комплекс, завършено през 1884 г. и с облицовани с дърво стаи. След това се е разпространил в по-новите части на комплекса, които в момента се използват. В историческата сграда се помещава колекция от редки книги и оригиналното копие на бившия национален химн на страната, използван по време на ерата на апартейда, "Die Stem van Suid-Afrika" ("Гласът на Южна Африка"), което вече е повредено.

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа, преди да бъдат принудени да се оттеглят и да повикат подкрепления. По-късно бяха изпратени около 70 пожарникари, като някои от тях използваха кран, за да разпръскват вода върху пламъците. Вътре в стаите от тавана към пода, който вече е затрупан с отломки, падат фини дъждове от сива пепел.

Службите за спешна помощ заявиха, че се опасяват, че пожарът може да се разпространи бързо в старите стаи, които са декорирани с дърво, дебели килими и завеси. По-рано по телевизията бяха излъчени кадри, на които се виждаха гигантски пламъци, излизащи от покрива.

Районът около пожара в елитния квартал бързо беше отцепен.

Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Служители на пожарната и спасителната служба казаха, че може да са необходими още няколко часа да потушат напълно огъня заради килимите и дървените подове в сградата

Властите съобщиха, че покривът над старата зала е "изчезнал напълно", но още не са оценени по-нататъшните щети вътре в самата зала. 

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил коментира: "Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят."

Парламентът на Република Южна Африка в момента не заседава заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата