facebook
twitter

Чужбина

Орбан затяга контрола върху съдилищата в Унгария

Правителството отнема бюджетни правомощия от опозиционния кмет на Будапеща
336
 ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Унгария Виктор Орбан затяга контрола върху съдилищата и алтернативните училища.

Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан затяга контрола върху съдилищата и частните независими учебни заведения в страната, предадоха информационните агенции. Кабинетът внесе в парламента законопроект, който предвижда да се ускорят делата в административните съдилища, в които са замесени държавни ведомства, както и да се даде възможност на институциите да обжалват в Конституционния съд решения на съдилища от по-ниска инстанция, ако са на мнение, че нарушават конституционните им права или ограничават властта им. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" алармира, че законопроектът ще засили контрола на Конституционния съд върху магистратите от по-ниска инстанция. От унгарския Хелзинкски комитет заявиха, че така ще се даде възможност на правителството да насочи политически чувствителни случаи към Конституционния съд, чиито 15 членове се избират от парламента, в който партията на Орбан има мнозинство. Министърът на правосъдието Юлия Варга, която е вносител на законопроекта, заяви, че новата разпоредба дава "ясна рамка" за административните дела и ще ускори процеса по обжалване на решения, взети от по-ниски инстанции.

Правителството внесе и законопроект, който ще принуди независимите училища да кандидатстват отново за лицензи от следващата година, което ще ги направи зависими от одобрението на министъра на образованието. Алтернативните училища, чиито методи на преподаване и учебни програми са различни от тези в държавните, ще трябва да кандидатстват за ново разрешително от април догодина. Тези, които не успеят, няма да могат да работят през учебната 2020 / 2021 г. Кабинетът обясни, че мярката ще гарантира съвместимостта сред училищата.

Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан вече затегна контрола върху медиите и съдебната система, с което си навлече гнева на ЕС.

КАРЕ - НАКАЗАНИЕ

Правителството на Орбан планира да ограничи бюджетните правомощия на кмета на столицата Будапеща, след като управляващата партия "Фидес" загуби управлението на града. Кабинетът внесе законопроект, според който градската управа ще трябва да инвестира приоритетно в транспорта по 500 млн. долара годишно, които събира от данъци. Това означава, че градът няма да може да харчи пари за друго, тъй като общественият транспорт непрекъснато е недофинансиран. Кметът Гергей Карачон призова правителството да оттегли законопроекта.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КС пита щаба и контращаба за Закона за здравето
Тръмп изрази задоволство от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

20.05.2020

Обновена

7478 29
Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

15.05.2020

2172 12

Коментари

ловkия

Това означава, че градът няма да може да харчи пари за друго.

Любимецът на здравите сили се показва като дребнаво и отмъстително чевеченце.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×