facebook
twitter

Чужбина

ОЛАФ уличи в конфликт на интереси премиера на Чехия

94
 ЕПА/БГНЕС
Андрей Бабиш

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ потвърди, че чешкият премиер Андрей Бабиш в бил конфликт на интереси, тъй като компанията му е използвала средства от еврофондовете, съобщи местният седмичник "Респект". Проверка на ЕК показа преди време, че премиерът милиардер не е прекъснал отношенията с компанията си, въпреки че като държавен ръководител на страна от ЕС оказва влияние върху начините за разпределяне на сумите. Заключението на ОЛАФ потвърди становището на ЕК.

Бабиш прехвърли империята си "Агроферт", чиито активи се оценяват на 3.5 млрд. долара, на доверителни фондове, след като стана премиер през 2017 г. Компанията му продължава да е сред най-големите получатели в Чехия на субсидии от ЕС както за земеделие, така и за инвестиционни проекти. Премиерът заяви, че е спазил всичките си законови задължения, и отрече обвиненията.

Проверката на ОЛАФ включваше фондовете за регионално развитие, кохезионният и Европейският социален фонд. Резултатите от нея вече са изпратени на властите в Прага. Представител на чешкото регионално министерство е потвърдил получаването на доклада за разследването на ОЛАФ.

 

Все още няма коментари

Още

Лондон и Брюксел подписаха споразумението за Брекзит

24.01.2020

1622 9
КПКОНПИ поиска 5 хотела и "Ролс Ройс" на Арабаджиеви

22.01.2020

6597 13
Вера Йоурова: ЕК иска да приключи мониторинга над България

22.01.2020

514 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×