Медия без
политическа реклама

ОЛАФ уличи в конфликт на интереси премиера на Чехия

03 Дек. 2019
Андрей Бабиш
ЕПА/БГНЕС
Андрей Бабиш

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ потвърди, че чешкият премиер Андрей Бабиш в бил конфликт на интереси, тъй като компанията му е използвала средства от еврофондовете, съобщи местният седмичник "Респект". Проверка на ЕК показа преди време, че премиерът милиардер не е прекъснал отношенията с компанията си, въпреки че като държавен ръководител на страна от ЕС оказва влияние върху начините за разпределяне на сумите. Заключението на ОЛАФ потвърди становището на ЕК.

Бабиш прехвърли империята си "Агроферт", чиито активи се оценяват на 3.5 млрд. долара, на доверителни фондове, след като стана премиер през 2017 г. Компанията му продължава да е сред най-големите получатели в Чехия на субсидии от ЕС както за земеделие, така и за инвестиционни проекти. Премиерът заяви, че е спазил всичките си законови задължения, и отрече обвиненията.

Проверката на ОЛАФ включваше фондовете за регионално развитие, кохезионният и Европейският социален фонд. Резултатите от нея вече са изпратени на властите в Прага. Представител на чешкото регионално министерство е потвърдил получаването на доклада за разследването на ОЛАФ.

 

Още по темата