Медия без
политическа реклама

Обща стачка блокира Хонконг

06 Авг. 2019
ЕПА/БГНЕС
Китайската полиция използва за пореден път сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг.

Полицията на Хонконг задържа над 80 човека по време на нови протести и генерална стачка в понеделник в мегаполиса, предадоха агенциите. Несъгласните със законопроекта за екстрадиция към Китай парализираха всички транспортни комуникации в града, включително движението на експресните влакове за международното летище. Малко по-късно в седем района на града започна акция на гражданско неподчинение. Успоредно с протестите се проведе и стачка, към която се присъединиха десетки хиляди служители от бизнес сектора. В нея участваха авиодиспечерите, представители на киноиндустрията и културните институции. Над 200 полета бяха анулирани.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които бяха обкръжили сградата на един полицейски участък и хвърляха камъни по служителите на реда. Демонстрациите продължиха на територията на целия град, като десетки хиляди демонстранти блокираха пътища и мостове, блокирайки по този начин автомобилния трафик. Масовите протестни акции в Хонконг не спират вече трети месец, а през последните две седмици са съпроводени от постоянни ожесточени стълкновения между демонстранти и полицията.

 ОБВИНЕНИЯ

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам предупреди, че в Хонконг се очертава доста опасна ситуация, която може да застраши принципа "една държава - две системи" и националния суверенитет. "Някои хора хвърлиха националното знаме в морето, а други призоваха за революция", каза тя и отново отказва да подаде оставка.

Още по темата