Медия без
политическа реклама

Норвегия се втурна да помага на Афганистан

21 Яну. 2022
БГНЕС

Делегация на талибаните ще проведе разговори с норвежки официални лица и представители на афганистанското гражданско общество в Осло следващата седмица, съобщи норвежкото външно министерство, цитирано от в. "Гардиън". По време на посещението "талибаните ще се срещнат с представители на норвежките власти и официални лица от редица съюзни държави" за разговори относно хуманитарната ситуация в Афганистан и правата на човека, съобщи министерството.

Подчертавайки, че Норвегия ще бъде ясна относно образованието на момичетата и човешките права, външният министър Аникен Хуитфелд каза, че срещите "няма да представляват легитимация или признаване на талибаните". Министерството не уточни кои съюзници ще присъстват, но норвежкият вестник VG заяви, че те ще включват Великобритания, Франция, Германия, Италия и Съединените щати.

"Изключително сме загрижени за тежката ситуация в Афганистан, където милиони хора са изправени пред пълномащабна хуманитарна катастрофа", каза Хуитфелд. "За да можем да помогнем на цивилното население в Афганистан, е важно както международната общност, така и афганистанците от различни части на обществото да участват в диалог с талибаните", добави Хуитфелд.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан миналото лято, след като международните войски се оттеглиха след две десетилетия присъствие. Водена от САЩ инвазия в края на 2001 г. свали талибаните след атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Хуманитарната ситуация в Афганистан се влоши драстично от август. Международната помощ внезапно спря и Съединените щати замразиха 9,5 милиарда долара в активи в афганистанската централна банка.

 

Още по темата