Медия без
политическа реклама

Над 100 000 души са разселени заради земетресението във Филипините

04 Дек. 2023
EPA/BGNES
100 000 души са настанени във физкултурни салони и обществени сгради заради разрушенията

Трима души загинаха и повече от 100 000 са разселени след земетресението с магнитуд 7,4, което разтърси през уикенда южната част на Филипините и нанесе щети на стотици къщи и сгради, предаде ДПА, като се позова на официални лица, съобщи БТА.

Тринадесет души са пострадали при инциденти, причинени от труса в събота вечер в град Хинатуан в провинцията Южен Суригао, намиращ се на 906 км южно от столицата Манила.

Общо 108 633 души са настанени в над 100 евакуационни центъра в провинцията, каза Алекс Арана от местната служба за справяне с бедствия. 

"Все още сме изплашени, защото вторичните трусове продължават", заяви той. 

Около 2000 вторични труса са разтърсили провинцията от събота насам, сред които и земетресение с магнитуд 6,8, сочат данни на Филипинския институт по вулканология и сеизмология. Очакват се още вторични трусове през следващите седмици, но те ще стават все по-слаби и по-редки, заяви директорът на института Тересито Баколкол в телевизионно интервю.

Баколкол призова засегнатите да не се връщат в домовете си, ако има видими пукнатини по къщите след земетресението, тъй като последващите вторични трусове биха могли да отслабят допълнително структурата на сградата и да я съборят. 

"Те трябва да останат в евакуационните центрове и да се консултират с инженери дали е безопасно да се върнат в домовете си", подчерта той. 

Най-малко 102 къщи са напълно разрушени, а 743 са частично поразени, каза Лиса Масо, директор на местната служба за гражданска защита. 

Два моста остават затворени за преминаване, тъй като са повредени, а електрозахранването в домовете в повечето райони се възстановява, каза националната служба за справяне с бедствия. 

Филипините са част от Тихоокеанския огнен пръстен, където се случват около 90% от земетресенията в света. Едно от най-силните земетресения в страната стана през юли 1990 г., когато при трус с магнитуд 7,8 на северния остров Лусон загинаха над 2400 души.

 

Ключови думи:

Филипини, земетресение

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?