facebook
twitter

Чужбина

Наблюдението над България и Румъния продължава в друга форма

Механизмът за сътрудничество и проверка ще спре, за да бъде заменен от друг
746
Пресслужба на ЕП
Евродепутатите от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи смятат, че механизмът за наблюдение на България и Румъния е бил неефективен досега и трябва да бъде заменен с нов, който да наблюдава върховенството на закона във всички държави в ЕС.

Европейският парламент подкрепя спирането на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но не и спирането на наблюдението над България и Румъния, стана ясно от дебат в четвъртък в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Участниците в дебата по докладите за двете държави почти единодушно изразиха мнение, че досега съществувалият механизъм е неефективен и трябва да бъде заменен от нов, който да наблюдава върховенството на закона във всички държави в ЕС. В него трябва задължително да се включи и контрол над спазването на свободата на медиите, която е особено застрашена в България.

Водещ заседанието бе българският депутат от ГЕРБ Емил Радев. Както той, така и другите български депутати от управляващото у нас мнозинство или от опозицията се съгласиха, че новият механизъм е необходим. Особено настойчиви за въвеждането му бяха румънските депутати, които смятат, че не е редно само тяхната държава да бъде подложена на мониторинг, след като се вижда, че и други страни имат проблеми с корупцията и независимостта на съдебната власт.

Холандската евродепутатка Тинеке Стрик (от групата на зелените) наблегна, че не бива да се търси връзка между оценките по МСП и готовността за Шенген. Нейната държава по-рано правеше такава връзка и сегашното й отричане означава, че спирането на механизма няма да е достатъчно да вдигне бариерата пред България и Румъния. Представителят на ЕК и други изказали се също акцентираха, че не бива да се свързват двата въпроса, но в смисъл, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за Шенген още през 2011 г. и трябва да бъдат приети независимо от оценките по МСП.

Евродепутатката от БСП Елена Йончева приветства очакваното отпадане на МСП, но акцентира на значението на бъдещия контролен механизъм, защото по думите й "България е на първо място по корупция в ЕС", както показват оценки на международни организации. Тя изрази съжаление, че МСП не постигна очакваните от българското общество резултати.

Най-остро реагира ирландката Клеър Дали от Групата на европейската обединена левица, която възрази срещу оценката на ЕК, че България е изпълнила критериите на МСП. Тя говори за корупционните скандали като "Апартаментгейт" и къщите за гости, за фаворизирането с евросредства на фермерския елит и на проправителствените медии.

Румънският социалдемократ Кристиан Тереш взе два пъти думата, за да изрази огорчение от доклада за неговата страна, който според него е пълен с фактически грешки. По думите му там пише, че 2396 магистрати са уличени или заподозрени за корупция, докато общият брой на магистратите в страната е около 7000. Това би означавало, че 40% от румънските магистрати са корумпирани.

Ключови думи:

ЕП, доклад, България, Румъния
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мистериозно изчезна осъдена прокурорка

09.12.2019

586
Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

313 8
Русия изгони български дипломат

05.12.2019

3884 40

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Едно обикновено наблюдение не върши работа.

Само се констатират нередностите и нищо повече.

Все едно си седят на брега тия от ЕС, гледат как човека се дави във водата и нищо, демек наблюдение правят.

А действията кога ?

Ето има доказателства, че изборите са опорочени.

Има ли действия от ЕС, след като се видя, че тук мафията няма намерения да се стряска от нищо ?

Няма.

Е, какво чакаме, те какво чакат, защо бездействат, защо търпят тези безобразия тук ?

Ама ние сами трябвало да си оправим къщичката.

Добре, ама като не става, тогава няма ли да ни помогнат като вкарат в затвора този, който нарушава закона ?

Ще гледат как потъваме.

Да ви имам европейската солидарност.

Интервал

Припомни си как, от кого и с какви пари бе създадена групировката ГРЕБ. Логично - няма защо да им пука или да се притесняват, а други действия освен препоръки и загрижености, няма да има. ЕССР е съучастник в безобразията тук.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×