Quantcast

Медия без
политическа реклама

Молдова напуска ОНД след три десетилетия членство

Откакто Русия нападна Украйна, тази организация не може да се нарича общност, заявиха от Кишинеу

15 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Председателят на молдовския парламент Игор Гросу (вляво) по време на честванията по случай 9 май в Кишинеу миналия вторник.

Република Молдова се оттегля от Общността на независимите държави. Съобщението направи днес председателят на парламента Игор Гросу.

"След 30 години стана пределно ясно, че членството на Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да решим приднестровския конфликт, не ни помогна да изведем руската армия от територията на Молдова, не ни защити от икономическо ембарго в най-сложните времена. Членството в ОНД не ни защити от енергийно изнудване посред зима, от заплахи и официални изявления, враждебни към независимостта и суверенитета на Молдова. Членството в ОНД не защити страните членки от военни нападения, войни и незаконна окупация на суверенни територии. След като една от страните основателки на ОНД - Руската федерация, варварски нападна друга държава основателка - Украйна, окупирайки нейни територии и убивайки нейни граждани, тази организация вече не може да се нарича общност", заяви Гросу, цитиран от националното "Радио Молдова".

Председателят на местното Народно събрание припомни, че Украйна е напуснала тази организация, което "ни прави географски отделени от страните членки на ОНД", предаде БНР.

Гросу добави, че това е първата стъпка и че постепенно всички споразумения, подписани от Молдова в рамките на ОНД, ще бъдат оценени и своевременно ще бъдат взети допълнителни решения и декларации.

"Моето послание към нашите граждани е просто. Република Молдова е независима, призната държава, уважавана от приятели и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, източника на бедността, източника на войната и разрушението. За 30 години ние показахме, че искаме демокрация, свобода и просперитет у дома. Стъпка по стъпка правим това, което нашите граждани очакват от нас, осигуряваме на децата си стабилно, проспериращо и изпълнено с възможности бъдеще, европейско бъдеще", заяви Гросу.

 

ОТ МОСКВА

Намерението на Молдова да се оттегли от ОНД "е политическа игра", заяви ръководителят на Международния комитет на Съвета на Руската федерация и член на Междупарламентарната асамблея на ОНД Григорий Карасин.

"Те играят политическа игра, наречена "Ще се закълна във вярност на Запада". От сегашното ръководство на Молдова, за съжаление, може да се очаква всичко", каза Карасин.

Общността на независимите държави беше създадена през 1991 г. Молдова ратифицира споразумението за създаване на ОНД през 1994 г.

Ключови думи:

Молдова, ОНД, Русия

Още по темата