facebook
twitter

Чужбина

Молдова изпадна в тежка политическа криза

Конституционният съд смени президента и не призна новото правителство
696
ЕПА/БГНЕС
Молдовци протестират срещу проевропейския политически блок ACUM пред сградата на парламента в Кишинев.

Молдова изпадна в тежка политическа криза. В събота изненадващо в страната бе сформирано коалиционно правителство между проруската Социалистическа партия и проевропейския блок ACUM, с което бе спазен последният срок да бъде създадена управляваща коалиция след парламентарните избори през февруари. Въпреки намирането на решение след политически диалог Конституционният съд, който бе дал срок до събота, настоя президентът Игор Додон да разпусне парламента. Той не го стори и малко по-късно през деня бе обявено, че е формирана коалиция, която излъчи за премиер Мая Санду, лидер на проевропейския блок ACUM. Санду положи клетва пред парламента. Конституционният съд обаче обяви тези решения за незаконни и спря правомощията на държавния глава. Парламентът отговори, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда. Депутатите обявиха в декларация Молдова за "превзета държава" от олигархията. Документът бе подкрепен от 61 от 100 депутати - толкова, колкото има парламентарното мнозинство на социалистите и ACUM.

В неделя Конституционният съд назначи изпълняващия длъжността президент Павел Филип на мястото на президента Игор Додон. Филип подписа указ за разпускане на парламента и свика предсрочни избори на 6 септември. 

Парламентът на Молдова на заседание в неделя единодушно прие декларация, с която признава за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Депутатите изразиха и намерение да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в страната. "Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно", обяви Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.

Парламентът призова също всички служители на правоприлагащите органи "да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да застанат на страната на законното правителство - парламента, правителството и президента".  

--------

ОЛИГАРХ

Случващото се е остър сблъсък между Додон, който бе лидер на социалистите до избора му за президент, и Владимир Плахотнюк, който е най-могъщият молдовски олигарх и предвожда Демократическата партия, сформирала досегашното правителство. Той е обвиняван от критиците си в корупция и злоупотреба с власт.

Партиите в Молдова не успяваха месеци наред да намерят компромис за управляващо мнозинство след изборите през февруари. На тях социалистите получиха 35 места, Демократическата партия - 30, а блокът ACUM - 26.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът вижда нова криза, а премиерът - опашка от инвеститори

13.09.2019

Румяна Гочева

1707
Нинова: Да сте виждали премиера на горящо сметище или във ферма?

01.09.2019

2773 21
Румъния изпадна в криза след разпад на управляващата коалиция

28.08.2019

264

Коментари

ПероВТ

Липсва много важна информация - в навечерието на историческото решение за обединяване на проевропейската и проруската опозиция (коалиция АКУМ (Сега) и СП) в Кишинев бяха едновременно руският вицепремиер Козак и еврокомисарят Хан. Непреодолимите в продължение на три месеца, противоречия между двете формации изведнъж се оказаха преодолими. Формалният лидер на социалистите Зинаида Гречанная пое парламента, а Мая Санду - правителството. Така молдованците ни показаха как с леко подухване отвън може да се свали един олигархичен и едноличен режим, контролиращ медии, съд, прокуратура, конституционен съд и тайни служби. Този сценарий се готви по всяка вероятност и на Борисов. С една разлика - не Москва и Брюксел, а Вашингтон и Брюксел ще му ритнат столчето. А в Молдова ще има гърч известно време, но щом "началниците"  са договорили общо решение, мърдане няма. За техния Борисов  (олигарха и лидер на ДП Владимир Плахотнюк) вече има нагласена килия.

ПероВТ

Чрез Федерика Могерини и Йоханес Хан Европейският съюз призна законността на новото молдовско правителство с премиер Мая Санду. Парламентът в Кишинев прие декларация за деолигархизацията на страната, в която се казва, че "режимът на Плахотнюк е най-голямото зло в най-новата история на Молдова след приднестровския конфликт". Предстои да бъде възстановена демокрацията и правовата държава. Бившият румънски президент Траян Бъсеску нарече скрит държавен преврат решението на Конституционния съд за отнемане на правомощията на президента Додон и насрочване на нови парламентарни избори. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×