Медия без
политическа реклама

МИ-5 предупреди за увеличаване на терористичните заплахи

10 Септ. 2021
БГНЕС
Кен Маккалъм каза в навечерието на 20-годишнината от атаките в САЩ на 11 септември, че по-малките терористични актове, съставляват най-големия брой заплахи, с които МИ-5 трябва да се справи.

Падането на Афганистан под властта на талибаните вероятно ще доведе до увеличаване на броя на терористичните заплахи, предупреди ръководителят на МИ-5 Кен Маккалъм, предава Би Би Си.

Съществува опасението, че терористите могат да се прегрупират и да планират "добре разработени, сложни заговори", каза той. През последните четири години в Обединеното кралство са предотвратени общо 31 заговора за атаки в късен етап, включително шест от старта на пандемията от Covid-19, разкри шефът на МИ-5. Макар че става въпрос за предимно ислямски екстремистки заговори, е имало и голям брой атаки, планирани от крайнодесни терористи. "Терористичната заплаха за Обединеното кралство, съжалявам да го кажа, е реална и трайна", добави той. Според Маккалъм ''Ислямска държава'' е ''успяла да направи нещо, което ''Ал Кайда'' не е, а именно да окуражи отделни индивиди да организират терористични атаки''.

Кен Маккалъм каза в навечерието на 20-годишнината от атаките в САЩ на 11 септември, че по-малките терористични актове, съставляват най-големия брой заплахи, с които МИ-5 трябва да се справи . ''Няма съмнение, че събитията в Афганистан ще окуражат някои от тези екстремисти и затова моята организацията се фокусира върху това, заедно с редица други заплахи'', каза той. Остава и рискът от увеличаване на броя на по-мащабни заговори, организирани от терористични групи като ''Ал Кайда'', предупреди Маккалъм.

Още по темата