Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мародерски банди пречат на спасителните работи в Турция

Австрийските и германските спасители прекратиха временно работа от съображения за сигурност

11 Февр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Спасителните работи в разрушените градове продължават

Мародерски банди са започнали да вилнеят в засегнатите от тежкото земетресение в Турция райони и пречат на спасителните работи. Те грабят изоставени магазини, ресторанти и офиси, блокират камиони с хуманитарна помощ, а понякога воюват помежду си с огнестрелно оръжие.

Това съобщават както местни медии и очевидци в социалните мрежи, така и чуждестранни спасители. А агенция Франс прес съобщи за сблъсъци между неизвестни групи. Лично президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в днешен коментар на обстановката отбеляза, че имало случаи на мародерство.

Заради напрежението се стигна дотам изпратените в помощ военнослужещи от австрийската армия да бъдат изтеглени от съображения за сигурност.

"Наблюдава се нарастващо ниво на агресия между турски групировки", обясни пред агенция АПА подп. Пиер Кугелвайс, като добави, че има съобщения за стрелба.

В окръг Хатай от вторник са 82-ма австрийски военнослужещи. Те са останали там и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, каза още Кугелвайс.

Временно се оттеглиха и германските спасители, които се намират в Хатай. Според тях в последните часове положението със сигурността се е влошило. Спасително-издирвателните германски екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви пред ДПА говорител на Федералната служба за техническа помощ.

Оттам отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението". В съобщението се говори за "бурни сцени" и се добавя добави, че сигурността на доброволците трябва да бъде взета предвид.

Междувременно в действие за борба с мародерите на помощ на турската полиция се притекоха частите от специалните сили. Те успешно са заловили няколко банди, които са блокирали камиони с хуманитарна помощ, за да ги оберат.

Съобщава се, че някои от заловените мародери биват разстрелвани на място. А според турски медии има арестувани 48 души, които ще бъдат съдени по бърза процедуа. 

 

Ключови думи:

Турция, земетресение

Още по темата