Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ким Чен-ун празнува ''нова ера за космическата сила'' с дъщеря си

24 Ноем. 2023
БГНЕС
Ким Чен-ун и Джу Ае по време на тестово изстрелване на ракета през 2022 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отпразнува ''нова ера в космическата сила'' със семейството си, включително с дъщеря Джу Ае и учените, които пуснаха в орбита първия шпионски сателит на Севера. Изстрелването на Malligyong-1 от Пхенян във вторник беше третият опит след провали през май и август, припомня ''Гардиън''.

Изображения, разпространени от Пхенян, показват как Ким възхвалява учени и служители на космическата програма в Националната агенция за аерокосмически технологии (Nata), докато е придружен от Джу Ае. Облечен в черно кожено палто, ухиленият Ким маха на учените, които ентусиазирано аплодират него и Джу Ае. Членовете на семейството на Ким и гости на приема пък носят еднакви тениски с надпис Nata. Всички присъстващи ''ентусиазирано аплодираха, изразявайки благодарност към великия баща, който най-накрая осигури успешното изстрелване на сателита'', съобщи севернокорейската държавна медия KCNA.

Часове след изстрелването на сателита Северна Корея заяви, че нейният лидер вече преглежда изображения на американски военни бази в Гуам. Засега такива изображения не са излизали публично. Изстрелването на сателита е ''пълноценно упражняване на правото на самозащита'', е казал Ким по време на посещение в националната космическа агенция, според официалната корейска централна информационна агенция. Шпионският сателит ще помогне за защитата на Севера от ''опасни и агресивни действия на враждебните сили'', смята Ким, добавяйки, че е пионер в ''нова ера за космическата сила''.

Южна Корея потвърди, че изстрелването е било успешно, но и че е твърде рано да се определи дали сателитът функционира, както твърди Северът. След изстрелването във вторник Южна Корея частично прекрати петгодишното военно споразумение със Севера и разположи ''активи за наблюдение и разузнаване'' на границата. Пхенян отговори, като нарече ходовете на Сеул ''безразсъдни'' и каза, че също така ще излезе изцяло от сделката.

 

Ключови думи:

Северна Корея, спътник

Още по темата