Quantcast
Италия извика руския посланик заради медиен спор | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Италия извика руския посланик заради медиен спор

489
 БГНЕС
Членове на украинската общност в Рим протестират срещу войната и срещу руския президент Владимир Путин.

Италия извика посланика на Русия във външно министерство, след като Москва заяви, че италианските медии водят антируска пропагандна кампания чрез отразяването на войната в Украйна, предава БГНЕС.

Външнополитическото ведомство заяви, че е извикало посланик Сергей Разов, за да отхвърли "инсинуациите относно предполагаемото участие на медиите на нашата страна в антируска кампания".

Висшият държавен служител на министерството Еторе Франческо Секи "категорично отхвърли обвиненията в аморалност от страна на някои представители на италиански институции и медии, изразени в последните изявления на руското външно министерство". Реакцията беше предизвикана от публикуването в събота на Фейсбук страницата на руското посолство в Италия на предполагаеми извадки от доклад на руското външно министерство за "нарушаването на правата на руските граждани" в чужбина.

Посолството упреква "откритата антируска кампания в италианските медии" след инвазията на Москва в Украйна през февруари, "пристрастния подход", който според него "оказва ключово влияние върху отношението на италианците към руснаците".

Според публикациите, "голямата кампания, започната в Италия срещу руската култура и нейните представители, е довела до редица неприятни инциденти", включително предполагаема дискриминация в здравния и банковия сектор.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо в неделя настоя, че медиите "казват това, което се случва - че Русия е използвала над 2000 ракети срещу Украйна и че са загинали 200 деца".

Министър-председателят Марио Драги категорично подкрепи санкциите срещу Москва, въпреки че части от коалиционното му правителство отдавна поддържат близки отношения с Кремъл и не бързат да осъдят войната.

Парламентарната комисия по сигурността "Копасир" започна разследване на твърденията за проруска пропаганда от страна на някои медии, обвинени, че дават значително ефирно време на руската "дезинформация". 

 

Още

Украинските сили унищожиха щаб на частната армия "Вагнер"

14.08.2022

Обновена

24328
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

2639
Украйна вкара Русия в стратегически капан