Quantcast
Испания шести ден се бори с един от най-големите пожари | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Испания шести ден се бори с един от най-големите пожари

390
 BGNES
Горещите температури, съчетани със силни ветрове, създават перфектна буря, превръщайки пламъка в ''гладно чудовище'', каза Алехандро Гарсия, заместник-оперативен ръководител на пожарната служба на Андалусия.

Лекият дъжд, който падна в южна Испания днес, даде на пожарникарите глътка въздух в битката им срещу чудовищния пожар, който досега погуби един огнеборец и принуди 2 600 души да се евакуират, предаде АФП.

Стихията е погълнала най-малко 7400 хектара земя в южния регион на Андалусия за последните шест дни, предаде в. ''Гардиън''.

В неделя 260 членове на испанското военно звено за извънредни ситуации бяха изпратени да помогнат за справяне с пожара, който започна миналата сряда в планината Сиера Бермеха над курортния град Естепона. Експертите се надяват, че прогнозата за дъжд в голяма част от страната днес ще помогне за потушаването на огъня. Разследващите твърдят, че разполагат с доказателства, че пожарът, който отне живота на 44-годишен пожарникар миналия четвъртък, е бил запален умишлено. 

Горската пожарна служба на регионалното правителство на Андалусия заяви, че условията са се подобрили за една нощ, добавяйки, че усилията са били насочени към източния фланг на огъня. От службата обаче подчертаха, че пожарът е придобил мащаби, невиждани от години, които са се увеличили заради пренебрегването му в селските райони и климатичната криза. ''В момента потушаваме най-големия пожар, пред който испанските противопожарни служби са се изправяли през последните години'', каза Хуан Санчес, директор на регионалния оперативен център на пожарната служба.

Горещите температури, съчетани със силни ветрове, създават перфектна буря, превръщайки пламъка в ''гладно чудовище'', каза Алехандро Гарсия, заместник-оперативен ръководител на пожарната служба на Андалусия. ''Силата на този горски пожар е необичайна за това, което сме свикнали да виждаме в тази страна'', каза той пред репортери в неделя.

Над 75 000 хектара горски и храстови площи са изгорели през първите осем месеца на годината в Испания, предава Министерството на екологията. Климатолозите казват, че няма съмнение, че изгарянето на въглища, нефт и природен газ води до по-екстремни климатични събития като горещи вълни, суши, горски пожари, наводнения и бури.

 

Ключови думи:

Испания, пожар

Още

Стотици деца бяха евакуирани при пожар в училище

04.01.2022

531
Парламентът на Южна Африка беше опустошен от пожар

02.01.2022

886
27 души загинаха при пожар в клиника в Осака

17.12.2021

559