Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания ексхумира телата на жертвите на Гражданската война

12 Юни 2023
БГНЕС
Входът на Долината на падналите

Криминалисти започват ексхумация на останките на 128 души от базилика край Мадрид, където са погребани 34 000 души, станали жертва на испанската гражданска война и където тялото на генерал Франциско Франко лежи почти половин век.

Ексхумацията в долината Куелгамурос, известна като Долината на падналите, започва, след като семействата на някои от погребаните там прекарват почти две десетилетия в битка техните близки да получат достойно погребение.

Базиликата, разположена на 40 мили извън испанската столица, е частично построена от политически затворници и е посветена на убитите в конфликта между 1936-39 г.
Само два от гробовете под 150-метровия кръст на базиликата са били маркирани някога – тези на Франко и Хосе Антонио Примо де Ривера, основателят на фашистката партия "Фаланга". Тялото на Франко беше ексхумирано от социалистическото правителство на Испания през 2019 г.; Останките на Примо де Ривера бяха ексхумирани и преместени преди два месеца.
Мястото все още пази телата на 33 800 души – републиканци и националисти – които са били ексхумирани от гробовете из цяла Испания и повторно погребани анонимно, често без разрешението на семействата им, в църквата в опит за следвоенно помирение.

Според испанските медии екип от криминалисти, археолози, зъболекари и генетици са създали лаборатория вътре в базиликата, за да анализират и идентифицират останките.

Ексхумацията се случва осем месеца след като Испания прие закон за историческата памет, за да осигури "справедливост, обезщетение и достойнство" на жертвите на испанската гражданска война и последвалата диктатура.

 

Още по темата