Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испанците се притесняват от правителство на крайнодесните

11 Юли 2023
БГНЕС
Сантяго Абаскал, лидерът на ''Вокс''

Повече от 60% от испанците са притеснени от перспективата за съставяне на коалиционно правителство, включващо крайнодясната партия ''Вокс''. Това става ясно от проучване, публикувано по-малко от две седмици преди предсрочните избори в страната, пише в. ''Гардиън''.

Анкетата на ''Ипсос'', проведена по поръчка на испанския вестник  ''Ла Вангуардиа'', установява, че 42,1% от анкетираните са много притеснени от идеята ''Вокс'' да сподели властта с консервативната Народна партия, докато 18% са доста притеснени.

Последните проучвания сочат, че Народната партия е на път да спечели най-много места на изборите на 23 юли. Може обаче да се наложи да се създаде коалиция с ''Вокс'', за да достигне абсолютно мнозинство от 176 места в 350-местния Конгрес на Испания. Изборите, които първоначално трябваше да се проведат в края на годината, бяха изтеглени, след като ръководеното от социалистите коалиционно правителство на премиера Педро Санчес претърпя поражение на регионалните и общински избори през май.

Санчес предупреди, че правителство на Народната партия и ''Вокс'' ще обърне напредъка, постигнат от неговото правителство по отношение на равенството, човешките правата и околната среда, и обвини Народната партия, че приема ''политиките и позициите на ''Вокс''. Социалистическият лидер се надява, че неговата партия и новият ляв алианс ''Сумар'' ще привлекат достатъчно избиратели, за да изградят своя собствена управляваща коалиция.

Проучването на ''Ипсос'' установи, че 26% от респондентите са много притеснени от идеята за правителство на социалистите и ''Сумар'', докато 15% са доста притеснени.

 

Ключови думи:

Испания, избори

Още по темата