Медия без
политическа реклама

Иран започва строеж на нова ядрена централа

05 Дек. 2022
Pixabay

Иран започна строителството на нова атомна електроцентрала в югозападната част на страната, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от ''Политико''. Това се случва на фона на напрежение със САЩ заради санкциите, наложени след като Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение на Ислямската република.

Новата 300-мегаватова централа на име ''Карун'' ще бъде построена в рамките на осем години и ще струва около 2 милиарда долара, съобщи държавната телевизионна и радио агенция на страната. Централата ще бъде разположена в богатата на петрол провинция Хузестан, близо до западната граница с Ирак.

На церемонията по откриването на строителната площадка присъства Мохамед Еслами, ръководител на гражданската организация за атомна енергия на Иран, който за първи път разкри плановете за строителство на ''Карун'' през април.

Иран вече има една атомна електроцентрала в южното си пристанище Бушер, която влезе в експлоатация през 2011 г. с помощта на Русия, а също така и няколко подземни ядрени съоръжения.

В рамките на знаменателното споразумение, сключено през 2015 г., Иран се съгласи да спре ядрената си централа "Фордо" и да ограничи обогатяването на уран до 3,67%, като част от пакет от ограничения върху ядрените си дейности, целящи да предотвратят тайното разработване на ядрено оръжие, припомня БГНЕС.

Техеран многократно е отричал, че се стреми да разработи атомна бомба.

В замяна на ограниченията великите сили се съгласиха да облекчат санкциите, които бяха наложили във връзка с ядрената програма на Иран. Но сделката се разпадна през 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението и отново наложи съкрушителни икономически санкции. Оттогава Иран отново отвори завода "Фордо" и миналия месец заяви, че е започнал да произвежда там уран, обогатен до 60%.

Той също така управлява ядрена електроцентрала в Бушер, която произвежда 1000 мегавата електроенергия.

Разговорите за съживяване на пакта от 2015 г. започнаха през април 2021 г., но през последните месеци бяха в застой на фона на напрежението между Иран и другите страни по споразумението. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата