Медия без
политическа реклама

В Индия започнаха 6-седмични парламентарни избори

19 Апр. 2024
Министър-председателят Нарендра Моди говори пред съпартийците си в Ню Делхи, Индия, 14 април 2024 г.
ЕПА/БГНЕС
Министър-председателят Нарендра Моди говори пред съпартийците си в Ню Делхи, Индия, 14 април 2024 г.

Милиони индийци започнаха да днес гласуват на шестседмични избори, които представляват референдум за управлението на Нарендра Моди, популисткия министър-председател, който защитава напориста хиндуистка националистическа политика и се стреми към трети мандат като лидер на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Над 970 милиона гласоподаватели ще изберат 543 членове на долната камара на парламента с петгодишен мандат по време на поетапни избори, които ще продължат до 1 юни. Гласовете ще бъдат преброени на 4 юни.

Това са най-дългосрочните избори на планетата. А избирателните секции са 1 милион.

Изборите се смятат за едни от най-значимите в историята на Индия и ще покажат докъде се простира политическото господство на Моди. Ако Моди спечели, той ще бъде едва вторият индийски лидер, който запазва властта за трети мандат, след Джавахарлал Неру, първият министър-председател на страната.

Повечето проучвания предричат победа за Моди и неговата индуска националистическа партия „Бхаратия Джаната“, изправена срещу широк опозиционен съюз, воден от „Индийски национален конгрес“ и мощни регионални партии.

Не е ясно кой ще ръководи Индия, ако опозиционният алианс, наречен ИНДИЯ, спечели изборите. Неговите над 20 партии не са представили кандидат, заявявайки, че ще изберат, след като станат известни резултатите от вота.

Ключови думи:

Индия, Нарендра Моди