Медия без
политическа реклама

И германските фермери стачкуват, за да изтръгнат субсидии

Хиляди селскостопански машини блокираха магистрали и разстроиха движението в големи градове

08 Яну. 2024Обновена
Тракторите, които нямат работа в полето през зимата, излязоха по магистралите, за да пречат на движението
Билд
Тракторите, които нямат работа в полето през зимата, излязоха по магистралите, за да пречат на движението
 1. Германски фермери изкараха насред зима тракторите си, за да протестират в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Висбаден, Магдебург, Майнц и Бремен срещу решението на правителството да отмени субсидиите им за дизелово гориво. За да балансира държавния бюджет, кабинетът на канцлера Олаф Шолц реши да им ореже 440 млн. евро, които им отпускажше през последните кризисни години. Освен това германското правителство ще отмени благоприятното данъчно облагане на превозните средства в горското и селското стопанство. Това би трябвало да донесе на бюджета още 480 млн. евро.

 2. Около 50 трактора бяха наредени днес в колона пред Бранденбургската врата в Берлин. Някои магистрали бяха затворени. На плакатите на протестиращите фермери са изписани лозунги като "По-добре смърт, отколкото робство" и "Никога не хапете ръката, която ви храни". Берлинската полиция поиска от земеделците да изтеглят тракторите, които блокират пътищата на всеки 30 минути. Фермерите обаче се обърнаха към съда, който застана на тяхна страна и задължи тракторите да пропускат поне полицейски автомобили и коли на бърза помощ.

 3. "Правителството не обмисля никакви бъдещи промени", съобщи говорител на правителството като знак, че няма да има отстъпки под натиска на протестиращите. Той добави, че в крайна сметка едно правителство трябва да взима решения и да ръководи, а това не винаги може да удовлетвори интересите на всеки

   

   

  Фермерите в Емден (Долна Саксония) блокираха входовете на заводите на концерна "Фолксваген". "Производството днес е спряно", заяви говорителка на VW пред в. "Билд". Служителите не идват на работните си места. В резултат на това производството на двигатели с вътрешно горене трябваше да бъде спряно в понеделник. Предвижда се производството на електромобилите да бъде възобновено още утре, ако бъде вдигната блокадата. 
 • Аутобан в северната част на Бранденбург бе недостъпен в понеделник сутринта заради тракторите. На много други места също бе невъзможно да се премине. "Магистралите вероятно ще опустеят, защото едва ли някой може да се качи на тях", каза говорител на полицията.

 • Според берлинската полиция протестите на фермерите в столицата засега са мирни. Станали са обаче три катастрофи. Например шофьор на автомобил се опита да пробие блокадата. Един човек е леко ранен. 
 • Няколко привърженици на крайнодясната партия Алтернатива за Германия опитаха да се присъединят към протеста в Северен Рейн-Вестфалия, но фермерите веднага ги приканиха по много твърд начин да напуснат с добро, съобщава репортер на "Билд".

   
 •  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Германия, фермери

Още по темата