facebook
twitter

Чужбина

И антракс плъзна из Балканите

Скопие призна за първи случай на заразата, Северна Македония и Босна спряха вноса на свинско от Сърбия заради чума
525
Илияна Кирилова
Северна Македония и Босна и Херцеговина забраниха вноса на свинско от Сърбия заради съмнения, че африканската чума е стигнала страната. Очакват се резултатите от дадените за изследване проби.

След африканската чума по свинете Балканите са заплашени и от разпространението на антракс, след като заболяването беше установено в Северна Македония, съобщиха местните медии. Вирусът е бил открит при овце от района на Кичево. Няма данни за заболели хора. 

Заразата е установена от експерти във Факултета по ветеринарна медицина в Скопие. Властите обявиха, че са взети всички необходими данни за превенция. Служителите във Факултета по ветеринарна медицина са предприели профилактични мерки срещу антракс. От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обаче твърдят, че 30 служители във факултета са приети в инфекциозната болница след контакт със заразена овца, писа местният "24 вести". От партията също така твърдят, че правителството на СДСМ се е опитало да скрие, че в страната има антракс. Болестта може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата. Симптомите на антракс са подобни на тези при грип.

В същото време Северна Македония забрани вноса на свинско месо, на живи домашни и диви прасета от Сърбия, както и транзита им през територията си заради африканска чума по свинете. Директорът на ветеринарната служба в Скопие Зоран Атанасов обяви, че в страната засега няма африканска чума, както и че са взети всички превантивни мерки. Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина също обяви временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия заради африканска чума по свинете. Тя ще бъде в сила до получаване на официална информация от сръбските власти дали пробите са отрицателни, или положителни.

КАРЕ - СЪМНЕНИЯ

Миналата седмица се появиха съмнения, че и в Сърбия има болни от африканска чума прасета в околностите на Белград, Младеновац, Смедеревска паланка. Проби са дадени за изследване в лаборатория в Мадрид и до вчера се чакаха резултатите. Въпреки това сръбските власти започнаха да унищожават животните, за които има съмнения, че са болни.

 

Все още няма коментари

Още

Брекзит и Северна Македония – основни теми на срещата на върха на ЕС

17.10.2019

205 4
Бивш шеф на сръбските тайни служби бил агент на ЦРУ

17.10.2019

167
Зоран Заев: България ще подкрепи започване на преговори с ЕС

11.10.2019

950 18

Влез или се регистрирай за да коментираш

×