Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция намалява ДДС за заведенията, туристическите пакети и транспорта

28 Май 2020
Илияна Кирилова

Гръцкото министерство на финансите внесе снощи в парламента предложение за намаляване на ДДС в общественото хранене, транспорта и туристическите пакети от 1 юни, съобщиха местните медии. Предложението е в рамките на данъчните облекчения за преодоляване на последствията от коронавируса в икономиката, обявени миналата седмица от премиера Кириакос Мицотакис. Всички  парламентарно представени партии в южната ни съседка заявиха, че ще подкрепят при гласуването в петък предложението за намаляване на данъците в основни сектори.

Според законовото предложение от 1 юни до 31 октомври тази година ДДС се намалява от 24 на 13 процента за кафето, чая и всички безалкохолните напитки, предлагани в заведенията. Със същата ставка ще се облагат билетите за кино, транспорта на пътници и багажа им във всички транспортни средства - влак, метро, трамваи, градски и извънградски автобуси, въздушен и морски транспорт.

ДДС се намалява и за туристическите пакети като сегашното съотношение 80% от цената на пакета с 13% ДДС и 20% от стойността със ставка 24% ДДС се променя на 90/10.

Ще се  помага и на наемодателите, които бяха принудени да намалят наемите в периода на карантината. Те ще бъда освободени от данък върху дохода за частта от наема, която няма да получат заради разпоредбите за борба с последствията на коронавируса върху икономиката.

Ключови думи:

Гърция, ДДС, заведения

Още по темата