Медия без
политическа реклама

В Гърция като у нас - без съд за политици за влаковата трагедия

Над 1 млн. души искат сваляне на имунитети

02 Март 2024
Приятели и роднини с мъка си спомнят за жертвите.
БГНЕС
Приятели и роднини с мъка си спомнят за жертвите.

Година след зверската катастрофа в Темпе (близо до Лариса), при която загинаха 57 души, гръцкото общество живее с остро чувство за несправедливост. Няма присъди, а за осъдени политици дори не може да се говори  - те са с имунитет. По този повод 1.2 млн. души вече са подписали петиция, настояваща да се премахне неприкосновеността на министри и депутати от съдебно преследване. Организатор на инициативата  е Мария Каристиану, майка на 20-годишно загинало момиче, а и президент на Асоциацията на жертвите на катастрофи. „Правосъдието продължава да се движи с бавни темпове, не вдъхва никаква увереност“. заявява тя, цитирана от БГНЕС.

Конституцията на Гърция гласи, че всяко разследване на политически нарушения трябва да премине през парламента. В резултат парламентарното мнозинството не позволява разследване, отбелязва Greek Reporter.

На мушката на недоволството основно е бившият министър на транспорта Костас Караманлис. Но и депутати, които през годините са били част от ръководството на транспортното министерство.

Комисията за разследване на трагедията в гръцкия парламент все още не дава конкретни резултати. Ситуацията прилича на българската не само заради липсата на осъдени, но и по политическите крамоли. Представители на опозиционните партии например напуснаха комисията, обвинявайки правителството в „престъпление в Темпе“.

Досега са повдигнати обвинения на 32-ма души, може да последват още. Комисията трябва да излезе с доклад на 8 март.

 

БЕЗОПАСНОСТ

Една година след трагедията властите се хвалят, че железниците са безопасни и са направили доста за това. Но експерти са на противоположно мнение. Например дистанционното управление на влаковете и системите за комуникация, задължителни според законите на ЕС, все още не функционират, съобщи преди дни Ройтерс, цитирайки служители. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата