Медия без
политическа реклама

Главният прокурор на Молдова бе задържан по обвинения в корупция

07 Окт. 2021
Александру Стояногло
Уикипедия
Александру Стояногло

Главният прокурор на Молдова е отстранен от длъжност и задържан заради обвинения в корупция, след като президентът Мая Санду обеща, че никой в ​​страната няма да остане над закона, предава радио ''Свободна Европа''.

Главният прокурор Александру Стояногло бе откаран в следствения арест в столицата Кишинев на 5 октомври, след като маскирани мъже от разузнаването и сигурността на страната претърсиха неговите офис и дом. Антикорупционният прокурор Виктор Фуртуна заяви, че Стояногло е обвинен в злоупотреба със служебно положение, превишаване на служебните задължения, корупция и даване на неверни изявления.

Президентът Мая Санду приветства този ход, казвайки, че всеки гражданин трябва да отговаря пред закона за извършени престъпления, независимо от позицията му. ''Като президент на Молдова искам това, което искат гражданите: стриктно спазване на закона, без злоупотреби и законосъобразно наказание за всеки, който е извършил престъплние'', каза тя в пост във ''Фейсбук''.

По-късно Санду подписа указ за назначаване на Думитру Робу, бивш антикорупционен прокурор и заместник-ръководител на прокуратурата в Кишинев, номиниран от Висшия прокурорски съвет, за заместник на Стояногло. 41-годишният Робу се ангажира да разследва високопоставени дела и да "положи усилия" да подобри репутацията на Генералната прокуратура.

Министърът на правосъдието Серджиу Литвиненко обвини Стояногло, че е ''марионетка в ръцете на големи корумпирани служители и крадци, които обират Молдова от десетилетия''.

Молдова, най-бедната страна в Европа, беше подложена на скандали, свързанис нестабилност и корупция през последните години, включително изчезването на 1 милиард долара от банковата система на страната.

Още по темата