Quantcast
Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

Инфлацията в Чехия достигна 30-годишен връх
779
 Pixabay

Германия ще предложи данъчни облекчения на стойност 10 млрд. евро, за да помогне на работниците да се справят с нарастващата инфлация, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер, предаде БГНЕС. Пакетът ще повиши необлагаемата основа, както и нивото, от което ще се прилага най-високата ставка на данъка върху доходите от 42%. Семействата ще се възползват и от по-високи данъчни облекчения за деца на издръжка.

Планът е насочен преди всичко към борба с проблема на служителите, които се оказват с по-висока данъчна тежест, тъй като са получили увеличение на заплатата за борба с инфлацията. В резултат на това печалбата, която работниците са получили, се изтрива от по-високите дължими данъци. Това явление, наречено "студена прогресия", обикновено засяга по-ниските доходи.

Според Линднер 48 милиона германци ще бъдат изправени пред по-високи данъци от януари 2023 г., ако не бъдат предложени облекчения. "Държавата да се облагодетелства в момент, в който ежедневието става все по-скъпо... това не е справедливо, а и опасно за икономическото развитие", заяви министърът на финансите на Германия. 

Инфлацията в Германия достигна 7,5 % през юли, което е с малко по-малко от регистрираните през юни 7,6 %, подхранвана главно от нарастващите цени на енергията. В същото време инфлацията в Чешката република достигна почти 30-годишен връх от 17,5% на годишна база, заяви статистическата служба на страната.

Още

Германия върна обвиняем за разстрел, който отказа Гешев от НСО

06.10.2022

Обновена

12661
Съд даде на Германия 23-годишен младеж заради работа в кол център

06.10.2022

7588
Германия разследва саботаж на "Северен поток"

27.09.2022

Обновена

10054