facebook
twitter

Чужбина

Германия погна нова иракска мафия

"Ал-Салам-313" е заподозряна в трафик на наркотици, хора и оръжие и фалшифициране на паспорти
1132
www
Германската полиция проведе операция в 11 града в Северен Рейн-Вестфалия.

Германските власти проведоха мащабна полицейска операция, при която бяха претърсени 49 жилища и търговски помещения в 11 града на провинция Северен Рейн-Вестфалия, основно в района на Кьолн и долината на Рур, съобщи "Дойче веле". Целта на полицейската акция е била да бъдат събрани доказателства за дейността на "Ал-Салам-313", популярна като рокерска банда. Един човек е арестуван, предявени са обвинения срещу 34 лица - иракчани и сирийци: за нарушения на Закона за контрол на бойните оръжия, нелегален трафик на хора, фалшифициране на паспорти и престъпления, свързани с наркотици. Вътрешният министър на провинцията Херберт Ройл определи операцията като "успешен удар срещу организираната престъпност". Той обаче не може да каже дали групировката е активна и в други германски провинции.

Служител на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи за "Дойче веле", че в случая с "Ал-Салам-313" вероятно става въпрос и за политически и религиозно мотивирани престъпления. И по-точно групата е подозирана, че подкрепя въоръжено религиозно крило в Ирак - техни религиозни съмишленици. Смята се, че особено близки връзки рокерите поддържат с тъй наречената Армия на Махди на радикалния шиитски водач Муктада ал Садр.

Според данни от американски източници Армията на Махди наброява няколко десетки хиляди бойци и е само една от многото въоръжени шиитски милиции в Ирак. Всички те са възникнали след американската инвазия в Ирак през 2003 г. Тогава разпускането на иракската армия и масовите уволнения на полицаи в страната създадоха вакуум в областта на сигурността, който бързо беше запълнен от въпросните въоръжени формирования.

Много от шиитските групировки са подкрепяни от Иран: с пари, оръжия и обучение. Във войната срещу сунитската терористична организация "Ислямска държава" тези групировки играеха важна роля - често в тясно сътрудничество с американските въоръжени сили.

В своя доклад за клановата престъпност през 2018 г. Службата за защита на конституцията на Северен Рейн-Вестфалия не споменава поименно рокерската група "Ал-Салам-313". Но в документа се посочва, че през последните месеци в престъпите среди се води битка за преразпределение на територии, в която престъпни групи от Ирак и Сирия се опитват да изземат инициативата от господстващите в тази сфера престъпни семейни кланове от турски, кюрдски и ливански произход.

ПРОФИЛ

Във Фейсбук има страница "Ал-Салам-Германия", която обаче от две години насам явно е замразена. За последно на нея е качвана информация в началото на май 2017 г. В интернет платформата Ютюб е публикувано 7-минутно пропагандно видео на рокерската група. То се състои от отделни клипчета, подплатени с драматична музика. В тях се виждат членове на бандата с коли и мотори, които се подреждат в полукръг около техния водач. "Нека мирът да е с вас. Аз съм Абу Мехди от групата "Салам-313", представя се шефът на рокерите във видеото. Твърди, че истинското му име е Мохамад Буниа. След това представя групировката, която, по думите му, е основана в началото на 2016 г. и която действала също и в други европейски страни като Швеция, Дания и Холандия.

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

74 българи всеки ден са емигрирали в Германия през 2018 г.

17.07.2019

72
За германците здравето на Меркел е личен въпрос

13.07.2019

865 12
Германският износ на оръжия се е увеличил драстично

11.07.2019

442 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×