Медия без
политическа реклама

Френското правителство връща стачкуващи принудително на работа

12 Окт. 2022
Стачкуващи работници на компанията Esso-ExxonMobile.
БГНЕС
Стачкуващи работници на компанията Esso-ExxonMobile.

Стачкуващите работници от петролни компании във Франция заявиха, че ще продължат стачката, която доведе до недостиг на гориво в бензиностанции в цялата страна, предава Би Би Си. В отговор правителството съобщи, че ще използва правомощията си, за да принуди недоволните да се върнат на работа.

Стачката, която навлиза в третата си седмица, затвори шест от седемте петролни рафинерии във Франция. Тъй като дългите опашки от автомобили на бензиностанциите вече са редовна гледка, правителството иска да върне персонала на работа. Съобщава се, че близо една трета от френските бензиностанции са изправени пред недостиг на поне един вид гориво, тъй като служителите, които имат ключова роля за деблокирането на горива от резервоарите, стачкуват.

Синдикатите искат 10% увеличение на заплатите на работниците си, като според тях трябва да вземат предвид огромните печалби, реализирани в момента от петролните компании. 

Последният ход на правителството е да върне принудително на работа ключов персонал в рафинерия в Пор-Жером в Нормандия, заплашвайки ги със съд. Френският премиер Елизабет Борн каза, че ако не бъде постигнато споразумение между петролните компании и синдикатите, правителството ще действа, за да "деблокира ситуацията".

В петък френският президент Еманюел Макрон призова синдикатите да прекратят стачките, но и че енергийните компании трябва да се вслушат в исканията за увеличение на заплатите на работниците.

Стачните действия разделиха френското общество. Някои шофьори изразиха раздразнение от недостига на гориво и посочиха, че се нуждаят от колите си за работа. Други обаче изразиха симпатии към стачкуващите заради нарастващите разходите за живот и големите печалби за някои енергийни компании.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, стачка, петрол