Quantcast
„Форд“ и „Тойота“ спряха работа в Канада заради протестите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

„Форд“ и „Тойота“ спряха работа в Канада заради протестите

1 016
 БГНЕС

Два от най-големите автомобилни производители в света "Форд" и "Тойота" съобщиха, че производството им е нарушено от протестите на превозвачите в Канада, предаде Би Би Си. Заводите бяха принудени да затворят, защото необходимите им автомобилни части са задържани на два гранични пункта в САЩ, блокирани от демонстрантите в Канада, които продължават протеста си срещу задължителната ваксинация, ковид мерките и зелените сертификати. Прекъсването на търговията струва 300 милиона долара на ден.

Министърът на транспорта на Канада Омар Алгабра нарече протеста незаконна икономическа блокада, която вреди на всички канадци. 

Протестиращи, блокиращи най-важния граничен пункт между Канада и САЩ, моста "Амбасадър", развяват канадски знамена и банери, заклеймяващи премиера Джъстин Трюдо, който отказва да отмени правилото, изискващо шофьорите на камиони, влизащи в Канада, да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавирус. Мостът "Амбасадър" е най-големият международен висящ мост в света и през него минава около една четвърт от търговията между САЩ и Канада. Той свързва Уиндзор, Онтарио, с Детройт, в американския щат Мичиган.

"Тойота", най-големият производител на автомобили в света, спря производството в три завода в Онтарио, заявявайки, че за тази  седмица няма да се произвеждат повече превозни средства там. Производството също е спряно във фабрика за двигатели на "Форд", докато автомобилната група "Стелантис", която притежава "Крайслер", заяви, че недостигът на части е засегнал завода в Онтарио.

Спирането на  автомобилното производство в Канада идва като допълнителен удар за автомобилната индустрия, която освен това се бори и с глобалния недостиг на полупроводникови чипове поради икономическите последици от пандемията.Експерти от индустрията казват, че протестите могат да доведат до увеличаване на цените, които потребителите плащат за превозните средства.

Друга ключова търговска връзка между Кутс, Албърта в Канада и Суит Грас, Монтана в САЩ, също е блокирана от протестиращите през последните няколко дни.

Белият дом призова за прекратяване на протестите, заявявайки, че рискуват да навредят на автомобилната индустрия и износа на селскостопанска продукция от САЩ.

Още

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4196
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8841
Папа Франциск допусна, че може да се пенсионира

30.07.2022

672