Медия без
политическа реклама

Фон дер Лайен пожела втори мандат начело на ЕК

Военното укрепване на ЕС ще стане приоритет през следващите 5 години

19 Февр. 2024
Урсула фон дер Лайен
Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат начело на Европейската комисия. На пресконференция в Берлин след заседание на нейната партия ХДС тя заяви: "Трябва да се защитим от разделенията отвътре и отвън. Сигурна съм, че имаме силите да го направим, и това е задачата, която съм си поставила".

Бившата германска министърка на отбраната ще постави в центъра на вниманието на Евросъюза неговото военно укрепване. През първия си мандат тя отдаваше приоритет на зеления преход, но в условията на растяща заплаха за Европа от Русия и пропутинските сили ще се концентрира върху военното сътрудничество. За целта за първи път ще създаде в ЕК поста комисар по отбраната. Досега военните въпроси се координираха от върховния комисар за външната политика, а министрите на отбраната се събираха в рамките на Съвета на ЕС по външната политика.

Фон дер Лайен ще трябва да бъде официално номинирана за водещ кандидат на своето политическо семейство (Spitzenkandidat) на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ на 6-7 март. След това европейските лидери ще се произнесат дали подкрепят номинацията. Знае се, че унгарският премиер Виктор Орбан е много резервиран към нея. Заключителният етап на избора ще бъде в Европейския парламент с явно гласуване. През 2019 г. тя бе подкрепена от коалиция на консервативната ЕНП, социалистите и либералите. Но това ѝ осигури само крехко мнозинство от 9 гласа, с 383 гласа. При прогнозирания възход на крайната десница на следващите избори не може да се каже дали трипартийната коалиция ще има достатъчно гласове, за да я подкрепи отново.

Ключови думи:

Урсула фон дер Лайен

Още по темата