Медия без
политическа реклама

Фейсбук лъже за мерките срещу речта на омразата и дезинформацията

04 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Франсис Хауген, бивша служителка и продуктов мениджър в екипа на Фейсбук, обвини платформата, че лъже за мерките срещу речта на омразата и безопасността на потребителите. В интервю за CBS тя каза, че компанията многократно е давала приоритет на ''финансовия растеж пред безопасността''.

В интервюто Хауген разкрива, че е напуснала компанията по-рано тази година именно поради тази причина, но преди да си тръгне, е копирала поредица от вътрешни документи. Тя споделя информацията с журналисти от ''Уолстрийт джърнъл'', които публикуваха множество разкрития през последните три седмици, обединени под името Facebook Files.

Документите показват, че знаменитостите, политиците и високопоставените потребители на Фейсбук са третирани по различен начин от обикновените потребители. Политиките за модериране на социалната мрежа са прилагани по различен начин или изобщо не са прилагани към такива акаунти.

Изтичането на информация показва още, че Фейсбук е изправен пред сложно дело, заведено от група акционери. Според тях сумата от 5 млрд. долара, която Фейсбук е платил на Федералната търговска комисия на САЩ за разрешаване на скандала с изтичане на данни ''Кеймбридж Аналитика'' е била толкова висока, защото е предназначена да защити Марк Зукърбърг от лична отговорност. В този скандал става въпрос за разкрита продажба на данни на около 87 милиона потребители на компанията, която ги използвала за обслужване на политически цели.

''Версията на Фейсбук, която съществува днес, разединява обществата и води етническо насилие по целия свят“, каза Хауген. Тя се присъединява към екипа на платформата през 2019 г., след като повече от десетилетие работи в технологичната индустрия, включително в социалната мрежа Пинтерест и Гугъл. Хауген се е съгласила да работи за Фейсбук, за да помогне на компанията да се бори с дезинформацията. Оказва се обаче, че социалната мрежа няма желание да предприеме необходимите действия за решаване на този проблем, въпреки че разполага с инструментите.

Миналата седмица законодателите погнаха Антигона Дейвис, глобален ръководител на безопасността на Фейсбук след материал на ''Уолстрийт джърнъл'', базиран на документите от Хауген, който разкри, че платформата Интаграм е наясно отдавна, че различните филтри за обработка на снимки оказват вредно въздействие върху психиката на подрастващите, но не е направила нищо, за да ги премахне. 32% от анкетираните тийнейджърки казват, че Инстаграм ги кара да се чувстват зле заради начина, по който изглеждат.

Още по темата