facebook
twitter

Чужбина

ЕСПЧ защити сириец, опасен за националната ни сигурност

845
 ЕПА/БГНЕС
Евроепйският съд за правата на човека в Страсбург.

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) защити сирийски гражданин, когото България смята за заплаха за националната сигурност и иска да експулсира. Това става ясно от решение на базираната в Страсбург институция. Магистратите са на мнение, че връщането на бившия сирийски военнослужещ с инициали О.Д. в родината му ще изложи на риск живота му. Подобно действие е в разрез с член 2 (право на живот) и с член 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за правата на човека. Съдиите също така смятат, че България е нарушила и член 13 (право на ефективни правни средства за защита) в контекста на членове 2 и 3 от ЕКПЧ. 

Магистратите в Страсбург смятат, че не е безопасно О.Д. да бъде върнат в Сирия. Според ЕСПЧ ищецът не е имал достъп до ефективни средства за защита, тъй като е била отхвърлена молбата му за спиране на изпълнението на заповедта за експулсиране. Според съда в Страсбург правителството на България не трябва да гони О.Д. Делото е заведено през м.г. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гоце Делчев не бил нито само българин, нито само македонец

28.09.2020

2546 17
Между Лукашенко и Ердоган България избира и двамата
България изгони още двама руски дипломати по обвинение в шпионаж

24.09.2020

Обновена

11876 203

Коментари

Утринен зов

Ми да си го вземат в Брюксел или в другаде на запад от Унгария,  като толкоз са загрижени.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ако е заплаха за сигурността, да го вкарат в затвора у нас. Какъв е проблемът? Ние знаем, че не можем да експулсираме човек в страна където го чакат изтезания или смъртна присъда.

доктор Гилотен

В САЩ и Япония можем ли?

Питам сериозно, не се закачам.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Зависи от щата. Ако го грози смъртно наказание, трябва да откажем , независимо дали е САЩ или Саудитска Арабия. Не, че правителството ще се съобрази с решението на съда, де както случаят с Бююк показа. Български съд реши, че там го чака несправедлив процес, но метнаха на една кола и го пратиха на Тайпи. В съседна Гърция постъпиха иначе за едни турски военни.

Интервал

Забавни и лицемерни брюкселски зелки. Вероятно е някой от демократичните брадатковци-главорези-опозиционери-нетерористи.

Влез или се регистрирай за да коментираш