Медия без
политическа реклама

ЕС ще санкционира и сина на хлевоустия Дмитрий Медведев

12-ят санкционен списък атакува роднини на кремълската върхушка

16 Ноем. 2023
Новите санкции ще ударят роднини на кремълската върхушка
https://news.ucr.edu/
Новите санкции ще ударят роднини на кремълската върхушка

Европейската комисия предлага дванадесети пакет от санкции срещу Москва, включително ограничения за десетки лица, сред които синът на бившия президент Дмитрий Медведев, който отправя чести заплахи за употреба на ядрено оръжие срещу Запада, съобщи днес британският вестник "Гардиън".

Сред 47-те лица, които комисията иска да добави към съществуващите списъци със санкции, са братовчедката на Путин Анна Цивилева, която председателства фондацията "Защитници на отечеството", подкрепяща руските войници в Украйна.

В разширения списък е и Иля Медведев, чието име и дата на раждане съвпадат с тези на единствения син на бившия президент. Той е мишена за предполагаемо организиране на дезинформационна и пропагандна кампания в Украйна.

Включването на роднини на високопоставени служители, включително от родата на Путин, ще предизвика гнева на Кремъл.

В центъра на предложенията, които все трябва да бъдат одобрени от лидерите на ЕС на следващата им среща на върха през декември, са стъпки, насочени към прекъсване на търговските приходи на Русия. Те включват пълна забрана за продажба в рамките на блока на руски необработени диаманти и бижута, в които се използват скъпоценни камъни от сибирските мини на страната.

Според ЕС това би могло да доведе до загуба на повече от 4,5 млрд. евро годишно от хазната на Кремъл.

Забраната се подготвя от миналата година, но стана факт едва след като Белгия, където се намира световният диамантен център Антверпен, оттегли възраженията си през лятото, а Г-7 се съгласи с налагането на санкции по време на срещата на върха в Япония.

"Забраната на руските диаманти е част от усилията на Г-7 за разработване на международна координирана забрана на диамантите, която цели да лиши Русия от този важен източник на приходи", се казва в предложението на комисията, видяно от "Гардиън".

Според предложението, представено от Белгия, всички диаманти с размер между 0,5 и един карат ще получат уникален идентификатор чрез блокчейн запис, показващ произхода им.

Това ще се прилага за 80-90% от диамантите в света, казват дипломатите, и незабавно ще даде на търговците на едро и дребно начин да отделят законните от незаконните диаманти.

Европейската комисия също така предлага нови забрани за продажба на танкери втора употреба, за да се пребори с онези, които чрез нелоялни прехвърляния от кораб на кораб заобикалят съществуващите търговски санкции, като прикриват произхода или местоназначението на товари, включително на петрол с фиксирани цени.

Предложените санкции са насочени и към дружества и организации в редица сектори в Русия, включително оръжейната промишленост, ИТ фирми, свързани със службите за сигурност на ФСБ, служители на изборни органи, работещи в окупирана Украйна, частни военни компании, подобни на организацията "Вагнер", и патриотични организации, някои от които са обвинени в "милитаризация на украински деца".

Предложените санкции са насочени и към компании от гражданския сектор, които са обвинени, че дават възможност за използване на руската военна машина. Сред тях е "АлфаСтрахование", която се смята за най-голямата частна застрахователна компания в Русия. Фирмата е включена в списъка за предоставяне на застрахователни договори на руското министерство на отбраната и на компаниите от военната промишленост, както и на военни превозни средства, използвани от руската национална гвардия в Украйна.

На прицел е също авиационният комплекс "Илюшин" - водещ производител на самолети, който произвежда военнотранспортния самолет Ил-76, използван редовно за превоз на руски военен персонал и оборудване. По данни на руското правителство той е сред най-популярните военни самолети в света и към 2021 г. се използва в 24 държави.

Разработчикът и операторът на руската навигационна система Глонасс, конкурент на американската навигационна система GPS, също е включен в списъка на предложените санкции.

Редица беларуски длъжностни лица също бяха включени в предложените санкции за предполагаемата им роля в доставката на оръжие за Русия или в друго военно сътрудничество, включително обучението на новобранци от руската армия в бази в Беларус.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, санкции

Още по темата