Медия без
политическа реклама

ЕП отказа и на омбудсмана достъп до данни за разходи

Шефът на предишния ЕП Таяни отказва да разкрие как е решено евродепутатите да получават безотчетно по 4500 евро месечно

29 Юли 2019
 Предишният председател на ЕП Антонио Таяни отхвърли обвинението на омбудсмана Емили О'Райли в лошо управление заради отказа от достъп до документите на работна група на Бюрото на ЕП по отчетността на разходите за офиси на евродепутатите.
Пресслужба на ЕП
Предишният председател на ЕП Антонио Таяни отхвърли обвинението на омбудсмана Емили О'Райли в лошо управление заради отказа от достъп до документите на работна група на Бюрото на ЕП по отчетността на разходите за офиси на евродепутатите.

Европейският парламент отхвърли искането на Европейския омбудсман да публикува документи, свързани с разходите за офис на евродепутати, предаде ИЮ Обзървър. Омбудсманът Емили О'Райли се намеси, след като електронното издание поиска данни от ЕП за тези разходи, но получи отказ.

Предишният президент на парламента, италианецът Антонио Таяни (ЕНП), написа в писмо от 1 юли, адресирано до омбудсмана Емили О'Райли, че парламентът "не е съгласен" с нея, че отказът за достъп до решенията на ЕП е знак за лошо управление. Основният аргумент е, че Парламентът оспорва дали омбудсманът има право да критикува "свободата на преценка" на институцията при вземането на решение за публикуване на поверителни документи и че не е убедително доказано, че се касае за случай на "по-висш обществен интерес". Случаят датира от лятото на 2018 г., когато вътрешният орган за вземане на решения на Парламента, Бюрото, реши как да реформира така наречената надбавка за общи разходи (GEA). GEA е на обща стойност от 4513 евро, която членовете на ЕП получават всеки месец за покриване на разходите, свързани с техния офис. Парите обаче се отпускат автоматично и са безотчетни. След възражения от страна на работна група, Бюрото реши да изиска от членовете на ЕП да открият отделна банкова сметка за GEA, но отхвърли исканията за отчет на разходите с документи, както и това всяка неизползвана част от финансираната от данъкоплатците помощ да бъде върната в парламента, когато евродепутатът напусне поста. Решението на Бюрото беше публикувано на уебсайта на парламента, но не бяха публикувани документите от работната група, отправила възраженията. ИЮ Обзървър подаде заявка за достъп до документите, но ЕП два пъти отказа да предостави достъп с аргумента, че ако го стори, ще повлияе на начина, по който ще работят бъдещите работни групи.

 

 

Антонио Таяни, бивш председател на ЕП:

"Парламентът счита, че при балансиране на интереса на обществеността при наблюдението на членовете на Бюрото на Европейския парламент срещу интереса да се получат откровени и пълни съвети, както се изисква от Регламент (ЕО) № 1049/2001, не възниква никаква належаща загриженост за предоставяне на публичен достъп до вътрешно становище, получено от Бюрото от работна група, тъй като всеки гражданин може да получи достъп до действителното решение на Бюрото и на тази основа да направи собствена преценка за начина, по който парламентът управлява възстановяването на разходите на своите членове".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕП, омбудсман, разходи

Още по темата