Медия без
политическа реклама

Експлозии преди изборите в Пакистан убиха десетки

07 Февр. 2024
Военни охраняват офисите на кандидатите за изборите.
БГНЕС
Военни охраняват офисите на кандидатите за изборите.

Най-малко 22 души са загинали и 37 са ранени в сряда в югозападен Пакистан при две експлозии, вероятно причинени от взривни устройства в близост до офисите на кандидатите за парламентарните и провинциалните избори, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП. Изборите са насрочени за утре, 8 февруари.

Първата експлозия е станала близо до офиса на независим кандидат в провинциалните избори в окръг Пишин, на около 50 км северно от Квета, столицата на провинция Белуджистан.

"Очевидно става въпрос за експлозия на самоделно взривно устройство (СВУ), при която загинаха 12 души, а повече от 25 бяха ранени", заяви пред Джан Ачакзай, министър на информацията на Белуджистан.

Втората експлозия е станала "в близост до предизборния офис на местния кандидат на JUI-F" (Jamiat Ulema-e-Islam-F) на главния пазар в град Кила Саифула, на около 150 км североизточно от Квета, при което са загинали най-малко 10 души, а 12 са били ранени, според Ачакзай, който спомена и за експлозия на взривно устройство.

За изборите, за които властите започнаха да раздават бюлетини в повече от 90 000 избирателни секции, са изпратени над половин милион служители на силите за сигурност.

Достоверността на изборите в тази ислямска република с 240 млн. жители беше поставена под въпрос предварително с вкарването в затвора на популярния бивш министър-председател Имран Хан и репресиите срещу неговата партия.

В навечерието на изборите рязко нарасна и броят на случаите на насилие. Най-малко двама кандидати бяха застреляни по време на кампанията, а десетки други бяха нападнати в цялата страна.

Предизборните кампании в Пакистан обикновено са белязани от епизоди на насилие. В миналото много кандидати и гласоподаватели са били обект на въоръжени нападения и бомбени атентати, извършени от ислямистки бунтовници. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пакистан,  избори

Още по темата