facebook
twitter

Чужбина

Доверието във ваксините намалява в Източна Европа

83
EПА/БГНЕС
Все по-малко европейци вярват, че ваксините са безопасни, сочат данните от проучване.

Общественото доверие в ползата от ваксините драстично намалява в Европа, но в глобален мащаб то остава много високо, сочат данните от проучване на Wellcome Trust, цитирано от Би Би Си. Анкетирани са над 140 000 души от 140 държави по света. Това е най-голямото глобално проучване на обществените нагласи към ваксините.

В глобален мащаб 79% от анкетирани смятат, че ваксините са безопасни, а за 84% са ефективни. Най-високо е доверието в южноазиатските страни - 95%, и в Източна Африка - 92%. В Източна Европа пък е най-ниско доверието в имунизациите - едва 50%, а в Западна Европа 59% от участниците в допитването подкрепят ваксините. Здравните експерти предупреждават, че увеличаващият се процент на хората, за които ваксините не са безопасни, буди сериозни притеснения. Според Световната здравна организация колебанията по отношение на ваксините е сред 10-те най-големи заплахи за здравето в световен мащаб.

 ЧЕЛЕН ОПИТ

Само 40% от анкетираните в България са на мнение, че ваксините са безопасни, но според 57% те са ефективни, сочат данните от проучването на Wellcome Trust. 15% са категорични, че са опасни. Според 35% от българите ваксините не са нито безопасни, нито опасни. 10% нямат мнение по въпроса. 

Все още няма коментари

Още

Водата скоро ще бъде лукс и в Европа
САЩ са разположили 150 ядрени бомби в Европа

17.07.2019

1060 7
Вносът на алкохол и цигари от ЕС се е увеличил с над 40%

15.07.2019

Алиса Иванова

196

Влез или се регистрирай за да коментираш

×