Медия без
политическа реклама

В Делхи бяха измерени рекордните 52.3 градуса

През май 2022 г. в някои квартали на града бяха измерени 49,2 градуса

29 Май 2024
Жител на Делхи се придвижва с покрита глава заради жегата
EPA/BGNES
Жител на Делхи се придвижва с покрита глава заради жегата

В Делхи бяха измерени рекордните за Индия 52,3 градуса по Целзий, съобщи индийската метеорологична служба, цитирана от Франс прес и БТА. 

Рекордната температура бе измерена в предградието на Делхи Мунгешпур. Досегашният национален рекорд в Индия бе подобрен с повече от един процент.

Властите на Делхи издадоха предупреждение за жителите на столицата.

Населението бе предупредено да внимава с оглед на "доста голямата вероятност от развиването на болестни състояния, свързани с горещината, и от топлинни удари". Отправен бе призив уязвимите групи да са особено предпазливи.

Индийската метеорологична служба заяви, че горещата вълна, обхванала Централна и Северозападна Индия, постепенно ще започне да отшумява.

През май 2022 г. в някои квартали на Делхи бяха измерени 49,2 градуса по Целзий, припомня АФП. Вчера също бе измерена такава температура. 

Екстремните горещини са обичайни за Индия през лятото, но изследователите смятат, че изменението на климата води до по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни.

Властите в Делхи предупредиха и за възможен недостиг на вода, като на места вече има прекъсвания на доставките.

Министърът на водите Атиши Марлена призова жителите да поемат „колективна отговорност“ за прекратяване на разхищението на вода, пише „Таймс ъф Индия“.

„За да решим проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки, като например намаляване на водоснабдяването от два пъти дневно на един път дневно в много региони“, каза Атиши, цитирана от вестник „Индипендънт“. „Спестената по този начин вода ще бъде разпределена в райони, където има недостиг и където водоснабдяването продължава само 15 - 20 минути на ден“, добави тя.

Индийската метеорологична служба предупреди за последиците за здравето от горещините, особено за бебетата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

В същото време щатите Западна Бенгалия и Мизорам, в североизточната част на страната, са засегнати от силни ветрове и проливни дъждове, съпътстващи мощния и опустошителен циклон „Ремал“, който връхлетя Индия и Бангладеш в неделя и причини смъртта на поне 38 души.

Метеорологичната служба на Бангладеш заяви, че преминаването на циклона през страната е било едно от най-дългите като времетраене, регистрирани някога в Бангладеш, и посочи, че климатичните промени са причината за извънредно голямата му продължителност

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индия, Делхи, горещина