Quantcast

Медия без
политическа реклама

Данни на 60 млн. руснаци изтекли в интернет

04 Окт. 2019
if24.ru
Специалистът по киберсигурност Ашот Оганесян алармира, че личните данни на десетки милиони руснаци са изтекли онлайн.

Личните данни на повече от 60 млн. руснаци са пуснати онлайн, съобщи в. „Комерсант“, като се позовава на Ашот Оганесян, основател на компанията DeviceLock, която е специализирана в защита на личните данни.

Предполага се, че много от засегнатите хора са клиенти на Сбербанк. Огласени са подробни лични данни и финансова информация за лицата. Изтичането е станало през август през специализиран форум, който вече е блокиран от "Роскомнадзор". 

Източник на изданието, който е близък до централната банка, потвърдил, че огромни бази лични данни са източени от Сбербанк. Друг събеседник казал, че информацията е можела да бъде източена само от лице с административен достъп до нея. Оганесян е проверил 240 записа от базата данни и „може да потвърди, че в тях се съдържат сведения за реални хора със сметки в Сбербанк“.

От банката заявили пред вестника, че кражбата на такъв обем данни е невъзможна, защото всички активни вложители са няколко пъти по-малко. Освен това изтеклата информация не е достатъчна, за да се теглят пари от сметките на клиентите, защото липсват кодовете CVV, а всяка трансакция без представяне на кредитна или дебитна карта изисква освен номер също и СМС парола.

Още по темата