facebook
twitter

Чужбина

Дания пусна 30 затворници заради грешка при проследяването

Функция на мобилните телефони подвежда полицията и разпали скандал в правораздаването в страната
335
 ЕПА/БГНЕС
Съдебна сграда в Копенхаген. Съдилищата в Дания ще трябва да преразгледат хиляди дела, в които геолокацията е използвана като доказателство за издаване на осъдителни присъди през последните 7 г.

Употребата на метод за установяване на положението на мобилни телефони като доказателство в съда предизвика скандал в правосъдието в Дания. Оказа се, че данните често са неточни, и това доведе до освобождаването на над 30 задържани, съобщиха агенциите. Предстои да бъдат преразгледани над 10 000 случая, разследвани през последните 7 години, в които са ползвани данни за геолокация. 

Датската полиция осъзнала проблема, след като бил засечен бъг в софтуер, който конвертира данните от кулите на мрежата за мобилна комуникация, за да ги направи използваеми за полицията. Бъгът водел до пропускането на важни подробности. Например, ако от един телефон били провеждани 5 разговора в рамките на един час, софтуерът отчитал само първите 4. Други неточности включвали отчитането, че мобилен телефон е свързан за няколко кули от мрежата едновременно, есемесите се отчитали неправилно, а информацията за местоположението на някои кули била неточна.

След проверка на случаи, в които са използвани данни от геолокацията като доказателство, били освободени 32-ма души, които или излежавали присъди, или били в ареста в чакане на процес срещу тях. "Не можем да приемем, че информация, която може да е неточна, може да прати някого в затвора", каза главният прокурор Ян Рекендорф. През август той разпореди двумесечно замразяване на употребата на геолокацията като доказателство в съда. "Досега това доказателство се считаше за обективно и му се отделяше значително внимание в съда", казва адвокат Каролине Норман.

"Грешките се появяват, когато започна интерпретацията на данните. Нека не забравяме, че тези данни се събират с цел осигуряване на телекомуникационна услуга, а не с цел следене на гражданите или разузнаване", коментира Якоб Вилер от асоциацията на телекомите в Дания.

 

ПРОБЛЕМИ

Подобни неточности в определянето на местоположението на мобилни телефони били засичани и в дела в САЩ и ЮАР.  През 2016 г. "Гардиън" писа, че изолирана ферма в Канзас редовно била посещавана от полицията в търсене на изчезнали хора, хакери и крадци на самоличност. Причината била засечка в системата, изработваща карта на айпи адресите в района. Семейство от Атланта изживяло същото, отново през 2016 г.

Все още няма коментари

Още

Италия въвежда 14-дневна карантина за българи

25.07.2020

Обновена

8028 12
Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7545 16
Прилича на преврат: какво се случва в България

Влез или се регистрирай за да коментираш