facebook
twitter

Чужбина

Чили изкара армията заради протестите

След окървавени демонстрации президентът замрази по-скъпите цени на метрото
328
ЕПА/БГНЕС
Демонстранти протестират пред военни в столицата Сантяго.

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви извънредно положение в Сантяго заради бурните протести срещу поскъпването на обществения транспорт, прераснали в безредици и трима убити, предадоха световните агенции. Решението за разполагането на военни пък бе посрещнато с шок в страната, живяла 17 години под военна диктатура, и е нещо невиждано в столицата от края на режима на Пиночет през 1990 г. 

Бронетранспортьори с войници пресрещнаха през уикенда демонстрантите на централните столични площади, а моловете в града бяха затворени, след като в социалните мрежи се появиха призиви да бъдат щурмувани. Горящи барикади от автомобилни гуми бяха издигнати на няколко централни улици, един супермаркет бе опожарен, а полицията на много места използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу демонстрантите. Генералът, отговарящ за сигурността в столицата по силата на извънредното положение - Хавиер Итуриага дел Кампо, заяви, че в някои квартали на столицата се въвежда полицейски час от 22 до 07 ч. сутринта и че армията ще следи за спазването му.

Пинера обеща, че ще отмени повишението на цените на билетите за метрото в столицата. "Държа да съобщя, че ние ще преустановим повишението на цените на метрото", заяви президентът в реч по телевизията от президентския дворец Ла Монеда, като уточни, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на "трудната ситуация". "Приоритетът на нашето правителство е да осигури обществения ред и безопасността на чилийците", каза Себастиан Пинеда, признавайки, че демонстрантите имат "добри причини" да протестират. "Никой обаче няма право да проявява такова брутално противозаконно насилие като онези, които разрушиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго", добави президентът. Администрацията на метрото съобщи, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, за да бъде направена оценка на щетите.

Поне трима души загинаха в Сантяго при пожар, избухнал при обир на супермаркет. Пожарът е избухнал, след като стотици хора са разбили входа на супермаркета, за да го оберат, съобщи службата за пожарна безопасност.

По-рано бяха отправени призиви гражданите да се качват в мотрисите без билети в знак на протест срещу увеличението на цените на билетите за метрото от 800 на 830 песос (1.04 евро) в пиковите часове. През януари билетите поскъпнаха с 20 песос. През последните дни бяха задържани 133 души за разрушаване на съоръжения в метростанциите, където пораженията според ръководството на метрото възлизат между 400 и 500 милиона песос (630 000 евро). Общественият транспорт е много използван в Сантяго, който е град с големи задръствания и силно замърсяване на въздуха.

970812 КРИТИКА

Правителствената говорителка Сесилия Перес порица "безотговорните популистки лидери", които по думите й подстрекават насилието, и предупреди срещу повторение в Чили на събитията от Еквадор и Венецуела през последните месеци. Тя защити Пинера, който бе фотографиран в луксозен италиански ресторант в разгара на сблъсъците между полицаи и протестиращи в метрото. Снимките предизвикаха критики в социалните мрежи, според които те са емблематични за президента милиардер, отдалечен от проблемите на редовите чилийци.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Главният прокурор и Гешев внезапно ускориха кадровите рокади
50 000 чехи въстанаха срещу измамите с европари

12.12.2019

990
Президентът ще предложи промени в конституцията

11.12.2019

1620 22

Коментари

Каубой
снимка на Каубой

Не случайно За Чили се счита, че е най-читавата държава в Юж. Америка. Сравнете овчите протести за билетче по 1.60 лв в София с тези в Сантяго ще разберете нещо...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×