facebook
twitter

Чужбина

Британските депутати иззеха от Мей за ден контрола по Брекзит

Гражданите на ЕС във Великобритания могат да загубят правата си за свободно придвижване, настаняване и социално осигуряване
539
ЕПА/БГНЕС
Британските депутати ще гласуват редица нови предложения за Брекзит, което може още повече да задълбочи политическата криза във Великобритания.

Британските депутати поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщиха световните агенции. Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит. Намесвайки се в процеса и опитвайки се да начертаят алтернативен маршрут за него, депутатите биха могли да причинят конституционен срив във Великобритания, където обикновено правителството контролира дневния ред в парламента, особено по отношение на най-важните въпроси. Днес се предвиждат серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС.

Бунтът на близо 30 депутати от Консервативната партия, които подкрепиха поемането на контрола от парламента, проправя пътя за евентуално по-меко споразумение за Брекзит, което ще позволи на Великобритания да съхрани близки отношения с Брюксел, коментира "Индипендънт". Този вот бе нов удар за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите. Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че правителството на практика не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. "указателни" гласувания.

Същевременно трима министри от кабинета на Тереза Мей подадоха оставки в знак на несъгласие със стратегията за излизането на Великобритания от ЕС. В драматичната вечер, в която британският парламент гласува за поемане на контрола върху дневния ред за Брекзит, оставки подадоха Ричард Харингтън (от Министерството на индустрията), Алистър Бърт (от Министерството на външните работи) и Стийв Брайн (от Министерството на здравеопазването). В писмото си за оставка Харингтън обвини правителството, че "играе на рулетка" с "животите и средствата за препитание на голяма част" от британското население

ТЕНДЕНЦИЯ

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ще бъдат лишени от правата си за свободно придвижване, настаняване и социално осигуряване заради законодателство на Министерството на вътрешните работи, въведено, за да се регулира имиграцията след Брекзит. За това предупреждава в доклад комисия в британския парламент, предаде "Гардиън". Въпреки многократните уверения на правителството, че техните привилегии ще бъдат защитени, проучване на съвместната комисия по човешките права стига до извода, че повече от 3 милиона европейци, живеещи във Великобритания, ще бъдат в състояние на правна неопределеност. В доклада се изразява безпокойство, че предложената от правителството схема за регистрация на граждани на ЕС след Брекзит не осигурява физическо доказателство за статута. Комисията освен това се опасява, че има риск хората от уязвими групи да пропуснат крайния срок за регистрация, и смята, че техните права не трябва да зависят от регистрация в рамките на определен срок.

 

 30 консерватори гласуваха против правителството, включително трима министри.

Все още няма коментари

Още

Депутатите подкрепиха законопроекта за Брекзит на второ четене

22.10.2019

3599 23
Шефът на парламента в Лондон отряза премиера Джонсън за нов вот

22.10.2019

158
Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

21.10.2019

6142 41

Влез или се регистрирай за да коментираш

×