Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борис Джонсън поиска от Тръмп свободна търговия след Брекзит

Лидерите на Г-7 са постигнали съгласие за диалог с Иран

26 Авг. 2019
ЕПА/БГНЕС
Многохилядни протести продължават във френския град Байон срещу срещата на Г-7 в съседния курорт Биариц.

Британският премиер Борис Джонсън призова президента на САЩ Доналд Тръмп да премахне "значителните пречки" пред британските компании с интерес да изнасят на американския пазар, заявявайки, че има риск сделката за свободна търговия след Брекзит да бъде възпрепятствана, съобщиха световните агенции. Двамата се срещнаха по време на срещата на върха на Г-7 във френския курорт Биариц. Джонсън посочи голям брой продукти от Обединеното кралство - от душ кабини до свински пайове,  които по негови думи не са допуснати на американския пазар. Той изрази надежда, че ще бъде сключена "фантастична сделка за свободна търговия", която ще работи в интерес на британския бизнес. Самият Тръмп отбеляза, че именно Джонсън е правилният човек за работата по Брекзит.  "Ще имаме много голяма търговска сделка с Обединеното кралство, а с напускането на ЕС Лондон ще свали котва от крака си“, каза президентът на САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30 милиарда лири (37 милиарда долара), предвидени в споразумението за Брекзит, ако те не приемат промяна на условията на сделката, пише в. "Мейл он сънди". Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), пише вестникът. Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никой от съюзниците му не го е упрекнал за ескалацията на търговската война с Китай, въпреки критиките на Еманюел Макрон. Тръмп посочи, че според него съюзниците му "уважават търговската война". Тръмп обяви също така, че САЩ са много близо до голямо търговско споразумение с Япония, по което двете страни работят от пет месеца. Ръководителите от Г-7 са постигнали съгласие да натоварят Макрон да разговаря с Иран и да му изпрати послание, за да се избегне ескалация на напрежението в региона, съобщиха дипломатически източници.

ПРОТИВОРЕЧИЯ

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че обмисля да покани руския си колега Владимир Путин на следващата среща на Г-7, която ще се проведе в САЩ. "Наистина е възможно", заяви той в Биариц. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче предложи на срещата на Г-7 през 2020 г. да бъде поканена Украйна като гост, а не Русия. Лидерите на формата все пак са се разбрали да засилят диалога и координацията с Москва. От своя страна говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, потвърди, че Кремъл ще обмисли поканата, ако такава действително й бъде отправена. Участието на Русия беше прекратено през 2014 г. заради войната в Източна Украйна и присъединяването на Крим от Москва. 

Ключови думи:

Г-7, Брекзит, сделка, САЩ, ЕС, стоки

Още по темата